eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hol keresnek többet a nők a férfiaknál?

Egyetemi végzettséggel az ingatlanszakmában vagy kreatív munkahelyen majdnem azonos bérre van esélyük a női munkavállalóknak, mint a férfiaknak. A szállítmányozásban és a logisztikai társaságoknál viszont a hölgy alkalmazottaknak általában magasabb a bérük - derült ki a Workania állásportál és a Merces bérinformációs rendszer közös felmérésből, amely azonban arra is rámutatott, hogy átlagosan még mindig több mint tíz százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál.

Magyarországon a nők átlagosan 13 százalékkal kapnak kevesebb bért ugyanazon a munkahelyen, mint férfi kollégáik - derült ki a Workania állásportál és a Merces bérinformációs rendszer közös felméréséből. Az internetes oldal munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a közép-európai régióban ez az adat számít a legalacsonyabbnak, hiszen Szlovákiában 19, Csehországban pedig 22 százalékos bérkülönbséget mértek.

Ficza János hozzátette: a magyarországi 13 százalék bár magas, így is jobb, mint a 17,4 százalékos uniós átlag. Arra, hogy a nők a férfiakéhoz hasonló fizetést kapjanak, kicsi az esély, de minél magasabb végzettséggel rendelkezik a női munkavállaló, annál közelebb kerülhet férfi kollégái fizetéséhez: diplomával átlagosan 15, érettségivel 26, középiskolai végzettség nélkül pedig 40 százalékkal keres kevesebbet egy nő a férfi munkatársainál ugyanabban a pozícióban.

A vizsgálatból kiderült, hogy a szakmai tapasztalat is számít, hiszen a több mint tízéves munkatapasztalattal rendelkező nők lemaradása a legkisebb: az ő fizetésük átlagosan "csak" 11, az egyéves tapasztalattal rendelkezők azonban már 16 százalékkal visznek haza kevesebb fizetést.

Ficza János elmondta: kisebb (nagyjából öt százalékos) a nemek közti bérkülönbség a kreatív munkakörökben, mint például a reklám-, a marketing- és a píárszakmában, de vannak olyan ágazatok is (vegyipar, ingatlan), ahol megegyezik a férfiak és a nők fizetése. Ficza János kiemelte azt is, hogy a szállítmányozás és a logisztika területén a női munkavállalók egy százalékkal többet keresnek, mint a férfiak.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×