eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Februárban egy százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak az idén februárban 1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Londoni elemzők februárra 3 százalék alatti inflációt vártak.

Az év első két hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Februárban az "alapdrágulás", a maginfláció 3,3 százalék volt éves, és 0,2 százalék havi összehasonlításban.

Januárban a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A fogyasztói árak tavaly februárban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,9 százalékkal haladták meg a 2007. februári szintet.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index januárhoz képest 1 százalékkal, tavaly februárhoz viszonyítva 4,1 százalékkal nőtt.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal emelkedtek. Nőtt 7,7 százalékkal az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs, 2,7 százalékkal a cukor ára. Csökkent 4,5 százalékkal az étolaj, 3,5 százalékkal a sajt ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai januárhoz képest 0,1 százalékkal nőttek. A legnagyobb, 2,4 százalékos mértékben az egyéb cikkek árai emelkedtek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 7,6 százalékkal nőtt.

Mináry Borbála, a statisztikai hivatal munkatársa azt mondta: elsősorban az üzemanyagok ára húzta felfelé a havi inflációs adatot.

A KSH munkatársa megjegyezte, hogy a tartós fogyasztási cikkek árára már láthatóan hat a forint gyenge árfolyama. Hozzátette, hogy az e körbe tartozó termékek jellemzően importból származnak, így már az első kéthavi inflációs adatokon látható a forint árfolyamának hatása.

Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedtek. Csökkent 10 százalékkal a sajt, 6,3 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 6,1 százalékkal a liszt ára. A háztartási energia átlagot meghaladó, 10,8 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 22,6, a távfűtésé 16,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×