eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gázárcsökkentés?

Bár a piac nem látja indokoltnak, áprilistól csökkenhet a földgáz ára, ha a kormány úgy dönt. A Népszabadság értesülése szerint azonban a kormány ismét a piac ellenében menne, és csökkentene a földgáz fogyasztói árán.

Korábban az Inforádiónak nyilatkozó energiapiaci szakértő azt mondta: a piaci folyamatok alapján áprilisban nem, de nyáron már csökkenhet a földgáz fogyasztói ára. Drucker György szerint az olajtermékek árának drasztikus csökkenése ugyan kedvezően hat, de a gyenge forint és az állam adóssága a földgáznagykereskedő E.On felé hátráltatja a földgáz árának csökkentését, hacsak nem születik megint politikai döntés.

Emellett még az is az ár szinten tartása mellett szól, hogy januárban nem volt gázárkorrekció, szintén a piaci várakozásokkal ellentétben, azaz a tavaly nyári földgázár-csúcs nem érvényesült a fogyasztói árakban. A földgáz ára erősen kötött a világpiaci olajárhoz, azt 9 havi átlagolással követi. A tavaly júliusi csúcs óta az olajtermékek árfolyama jelentosen, mintegy a negyedére csökkent, de közben a forint árfolyama is gyengült.

Drucker György úgy fogalmazott: nem elképzelhetetlen, hogy a forint gyengülése erodálja az olajár csökkenéséből származó előnyöket - tette hozzá. A Népszabadság értesülése szerint ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a kormány úgy dönt, csökkenti a földgáz árát, azaz ismét a politikai akarat érvényesül a piaci folyamatok ellenében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×