eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Budapest Klub: a válság a megújuló energiára fordíthatja a figyelmet

Az államnak a lakosságot a megújuló energia használatára kell ösztönöznie - véli a Budapest Klub elnöke. László Ervin professzor az InfoRádiónak azt mondta: a mostani gazdasági krízis arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a következménye annak, amikor a bankok felelőtlenül hajszolják a pénzt és a profitot.

Olyan energiát kell használni, ami évmilliárdok múltán is rendelkezésünkre fog állni - mondta az InfoRádiónak a Budapest Klub elnöke, László Ervin. A megújuló energia ára pedig attól függ, hogy mennyien kérik, milyen igény van rá, mennyien használják - vélekedett a professzor, utalva annak jelenlegi magas árára.

Leszögezte: a megújuló energia használatának elősegítésében az államnak is nagy szerepe van, nem hiába támogatja az Európai Unió is. Az ilyen források hasznára a gazdasági válság is felhívja a figyelmet - vélekedett az elnök.

László Ervin szerint válság azért van, mert a bankemberek és a befektetők úgy gondolták, hogy vég nélkül gyűjthetik a fedezet nélküli vagyonokat, figyelem nélkül mások érdekére. Ezért nem vezet sikerre, ha úgy próbálják megoldani a válságot, hogy több pénzt nyomnak a bankokba. Ez olyan, mint amikor a lázas embert hideg vizes lepedővel borogatják - szemléltette a professzor.

Az 1993-ban megakalult Budapest Klub tagjai 1996-ban írták alá a Planetáris Tudat Kiáltványát, amely "összefoglalja mindazt, amit a mai embernek - származásra, vallásra, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül - meg kell tennie azért, hogy veszélyben lévő világunk emberhez méltó és megtartható legyen". A szerveződés a sorai közt tudhatja a dalai lámát, Peter Gabrielt, Milos Formant, Elie Wieselt, Mihail Gorbacsovot, Edgar Mitchellt, Václav Havelt és Göncz Árpádot is.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×