eur:
388.49
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bokros az egyéni befizetések alapján képződő nyugdíjjáradékot folyósítana

Bokros Lajos szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy érdemi reformok nélkül már nem lehet dinamizálni a gazdaságot. A volt pénzügyminiszter a többi mellett az oktatásban javasol változtatásokat, de továbbra is kiáll az egészségügyi magánbiztosítók szükségessége mellett. Bokros szerint a helyi iparűzési adót meg kell szüntetni, és egységesen 20 százalékos vállalati nyereségadót kellene bevezetni.

Több területen is reformokat szorgalmazott Bokros Lajos egyetemi tanár az Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének meghívására tartott előadásán.

A volt pénzügyminiszter szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy reformok nélkül nem lehet érdemben javítani a gazdasági növekedést. Bokros Lajos hozzátette: tudja, hogy ezek a reformok politikailag kockázatosak, mégsem lehet megspórolni.

A professzor több területről is szólt előadásában, elsőként az államháztartás reformját említette. Szerinte Magyarországon a közjavak és a közszolgáltatások minősége leromlott, ezért szerkezeti átalakítás szükséges.

Bokros Lajos hangsúlyozta: az államháztartási szféra túl nagy súllyal telepszik a magánszférára, ezért a magánszférát kell erősíteni, az államháztartási szféra rovására.

A közoktatás területén Bokros Lajos szerint például szükséges az iskolai minimális méret meghatározása, azaz a kisiskolák megszüntetése, emellett a tanárok kötelező óraszámának növelését is fontosnak tartja.

A felsőoktatásnak a professzor szerint jobban kellene követni a munkaerőpiaci trendeket, és meg kell határozni a felsőoktatásban résztvevők létszámát. Úgy látja: az esélyegyenlőség szempontját figyelembe véve önköltségi oktatás bevezetésére lenne szükség.

Bokros Lajos szólt a nyugdíjreformról is. Azt mondta: az egyéni befizetések alapján képződő járadék folyósítására lenne szükség. Hozzátette: nem tud elképzelni állampolgári jogon vagy szociális alapon megállapított nyugdíjat, azok ugyanis szerinte nem nyugdíjak, hanem szociális segélyek.

Az egyetemi tanár az egészségügyben ismét a magánbiztosítók megjelenését hangsúlyozta. Szerinte csak úgy alakulhat ki az a rendszer, hogy a gyógyító verseng a betegért, ha vannak magánbiztosítók.

Bokros Lajos szólt az adóreform szükségességéről is. Szerinte a helyi iparűzési adót meg kell szüntetni, és egységesen 20 százalékos vállalati nyereségadót kell bevezetni. Kiemelte, hogy a hangsúly nem az adómértékek változtatásán kell legyen, hanem az adófizetők bázisának szélesítésén. Hozzátette: minden mentességet és kedvezményt megszüntetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×