eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Groupamáé lehet az OTP Garancia

Az OTP Bank Nyrt. a Groupama-t választotta biztosítói partneréül, így a francia társaság vásárolhatja meg az OTP Garancia Biztosító Zrt. élet- és nem életbiztosítási üzletágait; a vonatkozó megállapodást hétfőn megkötik - tette közzé az OTP a BÉT hivatalos honlapján hétfőn.

Az OTP Bank 2007. december 21-én tette közzé, hogy biztosítói partnert keres, amely megvásárolná az OTP Garancia Biztosító Zrt. (OTP Garancia) élet- és nem életbiztosítási üzletágait.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyásától függően, a szerződéses dokumentáció aláírását követően, a szükséges összes hatósági és verseny-felügyeleti engedély megszerzése, valamint bizonyos egyéb feltételek teljesülése esetén a Groupama vállalni fogja az OTP Garancia részvényei 100 százalékának, továbbá az OTP Garancia romániai, szlovákiai és bulgáriai leányvállalataiban az OTP Bank Nyrt. helyi leányvállalatai tulajdonában álló kisebbségi részesedések megvásárlását.

A tranzakció eredményeként a Groupama az OTP Bank élet- és nem életbiztosítási üzletágának 100 százalékát szerzi meg Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában.

Az OTP közleménye szerint a tranzakció részeként és bizonyos feltételek teljesülése esetén az OTP Bank és a Groupama együttműködési megállapodásokat kötnek majd egymással, amelyek lehetővé teszik a felek magyarországi, szlovákiai, romániai, bulgáriai, ukrajnai, oroszországi, szerbiai, montenegrói és horvátországi fiókhálózatán keresztül egymás pénzügyi és biztosítási termékeinek (bizonyos országokban kizárólagos) értékesítését.

Az OTP és a Groupama közötti stratégiai együttműködés részeként és bizonyos feltételek teljesülése esetén, a Groupama vállalja, hogy az OTP-ben két lépcsőben legfeljebb 8 százaléknyi részesedést szerez.

A tranzakció elősegítése érdekében, a felek által megkötendő megállapodásoktól, valamint a tranzakció zárásától függően, a Deutsche Bank AG, London Branch a tranzakció zárásakor a Groupama részére átad körülbelül 5 százaléknyi OTP részvényt. Amennyiben a feltételek, mint például a hatósági engedélyek megszerzése, nem teljesülnek és ezért a tranzakció nem zárul, akkor a Deutsche Bank AG, London Branch az OTP Bankkal kötött megállapodását pénzben számolja el.

Elemzők korábban úgy vélekedtek: a Garancia Biztosító eladása mintegy 485-500 millió eurót hozhat az OTP-nek, de a végső ár nagyban függhet attól, hogy az OTP milyen jövőbeli együttműködésben állapodik meg a vásárlóval.

{{keretes_cim}}

A Groupama Csoport a francia - és az európai - biztosítási piac meghatározó szereplője. Kilenc országban van jelen, több mint 30 ezer munkahellyel. A Groupama csoport 2006-ban eddigi legsikeresebb évét zárta. A csoport összbevétele közel 14,2 milliárd eurót tett ki, adózás utáni nyeresége elérte a 753 millió eurót (188 milliárd forintot). A Groupama nemzetközi minősítése a Standard & Poor's-nál A, a Fitch Ratingsnél AA besorolású.

A Groupama 1998-ban vásárolta meg a francia GAN biztosítót, amely 1991-től működött Magyarországon. A Groupama nevet 2004-ben vette fel a magyar társaság.

A magyar Groupama Biztosító Zrt. a 2006-os évet 10 milliárd forintos díjbevétellel zárta. Legjobban az életbiztosítási ágazat, azon belül is a unit linked életbiztosítás teljesített, amely a vártnál jóval nagyobb mértékű, 162 százalékos növekedést hozott 2005-höz képest. A Groupama Biztosító Zrt. 2007 végére 13 százalékos díjbevétel-növekedésre számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×