eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A brüsszeli döntés az alapvető helyzetet nem befolyásolja" a MOL-OMV-ügyben

Az OMV kezdeményezte a MOL-lal való összefonódás versenyjogi vizsgálatát az Európai Bizottságnál. A döntés arra fog választ adni, hogy a két cég esetleges egyesülése esetén kell-e csökkenteniük a finomítói kapacitáson, vagy sem. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint azért fontos ennek eldöntése, mert a MOL menedzsmentjének ez a fő érve az egyesülés ellen.

Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága azt vizsgálja, hogy egy esetleges MOL-OMV fúzió milyen versenyjogi helyzetet teremtene a piacon, melyek azok az üzletágak és területek, ahol esetlegesen a kialakuló monopóliumok miatt egyes eszközöket értékesíteni kellene - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő annak kapcsán, hogy az OMV megtette a MOL-lal való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint azt nem lehet előre megbecsülni, hogyan döntenek Brüsszelben.

Jelenleg teljesen ellentétes állásponton van a két cég, ugyanis a MOL azzal érvel, hogy három olajfinomítóból egyet el kellene adni az egyesülés esetén, míg az OMV szerint erre nem lenne szükség, csak némi kapacitást kellene átengedni - fejtette ki az elemző.

Ha Brüsszel azt állapítja meg, hogy nem kell eladni finomítót és jelentős kapacitásokat, akkor a MOL menedzsment egyik fő érve kiesik, és a közgyűlésen a befektetők előtt nehezebb helyzetbe kerül - tette hozzá Herczenik Ákos.

A döntés azonban az alapvető helyzetet nem befolyásolja, mert ettől az OMV-nek nem lesz több esélye átvenni a magyar céget, ha ezt a MOL nem akarja - emelte ki.

Herczenik Ákos szerint ha az Európai Bizottság azt mondja majd ki, hogy nem kell eladni olajfinomítót, azt lehetne elérni, hogy leüljenek tárgyalni a felek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×