INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Pánik a tőzsdéken

Infostart / InfoRádió
Zuhanórepülésbe kezdtek az európai indexek hétfő délelőtt, a német DAX index 5 százalékot, a francia CAC-40 4,5 százalékot, a brit FTSE-100 pedig 3.5 százalékot esett. A BUX közel ezer pontot zuhant.

Komoly zuhanórepülésbe kezdtek az európai indexek hétfőn - mondta el az InfoRádióban a Portfolio.hu elemzője. Cserepes Tamás szerint folyamatos a nyomás az európai tőzsdéken, ennek köszönhetően a német DAX index 5 százalékot, a francia CAC-40 4,5 százalékot, a brit FTSE-100 pedig 3.5 százalékot esett.

A Societe Generale körüli pletykák nyomán a Credit Agricole árfolyama 5.2 százalékot, a BNP Paribas 5.9 százalékot esett.

Azonban nemcsak a francia bankok értékelődtek le hétfőn az európai piacokon, az UBS árfolyama 4.3 százalékot esett, a Credit Suisse árfolyama 7.5 százalékkal értékelődött le, a Deutsche Bank árfolyama pedig 5.4 százalékkal menetelt lefelé.

A pánik oka az, hogy ismét feléledtek a félelmek, melyek szerint az európai bankok sem ússzák meg a hatalmas veszteségleírásokat a másodlagos jelzáloghitelpiac válsága következtében.

Az elemző emlékeztetett: Ázsiában is 4-5 százalékos mínuszban zártak a tőzsdeindexek, melyek oka elsősorban a pénzügyi szektorból érkező pletykákra vezethető vissza.

Cserepes Tamás szerint már pénteken is érződött, hogy az amerikai elnök gazdaságélénkítő csomagról szóló bejelentése nem hatotta meg a piacot.

A Portfolio.hu elemzője nem tart kizártnak egy tőzsdekrachot, ugyanakkor hangsúlyozta: már vannak olyan szintek, ahol megérkeznek a vevők. Cserepes Tamás szerint további lejtmenet valószínűsíthető, de nem lehet megmondani, mikor érkezik el az alja, hiszen nagyon ideges a piac.

Hétfő délelőtt egy euróért már 258,7 forintot kellett fizetni, ami közel 1 százalékos leértékelődés péntekhez képest. Ennek oka az, hogy a befektetők a biztonságosabb valuták felé fordulnak, így a dollár is erősödött a forinthoz képest.

A címlapról ajánljuk