eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Beperelte a MOL-t az OMV

Az osztrák OMV pert indított a MOL ellen, mert szerinte a magyar cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal.

Az OMV közleménye szerint az alapszabály következő elemei ellentétesek a magyar jogszabállyal: a Magyar Állam által tulajdonolt B részvény, vagyis az úgynevezett "aranyrészvény" fenntartása, ami vétójogot biztosít a Magyar Államnak a MOL alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában.

Az osztrák cég jogellenesnek tartja a 10 százalékos szavazati korlát létét, emellett azt is, hogy egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

Az OMV közleményében kitér arra is, hogy a per megindítására vonatkozó joga az év vége előtt elévült volna, ezért döntött az osztrák olajipari cég úgy, hogy már most bírósághoz fordul.

A társaság közölte azt is, hogy továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét a MOL igazgatóságával, és célja továbbra is az, hogy a MOL igazgatóságával közvetlenül tárgyaljon. Ám ha e törekvései sikertelenek maradnak, az OMV kész a magyar társasági törvényben biztosított jogát gyakorolva rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezni.

Az osztrák vállalat szerint egy rendkívüli közgyűlés lehetőséget teremtene arra, hogy a társaság valamennyi részvényese kinyilvánítsa véleményét a vállalat irányításáról, és lehetővé tenné azt is, hogy a MOL igazgatósága a cég részvényesei többségének akaratához igazítsa tevékenységét.

Az OMV szerint ugyanis a MOL menedzsmentje a cég részvényesei többségének érdekét figyelmen kívül hagyva "értékromboló tranzakciókat köt" abból a célból, hogy egy felvásárlást megakadályozzon.

Feltételek

Az OMV szeptember 25-én közleményben jelentette be, hogy ajánlatot tenne a MOL részvényeseinek 32.000 forintos részvényenkénti vételáron, akkor, ha a cég fölötti irányításszerzésének két akadálya elhárul: azaz a 10 százalékos szavazati korlátot eltörölnék, illetve bevonnák a menedzsment által kontrollált részvényeket.

Az OMV közölte: mivel a két cég részvényesei pozitívan nyilatkoztak a két társaság működésének egyesítésében rejlő iparági logika és annak stratégiai indokoltsága kapcsán, arra törekszik, hogy az ügylet megvalósulásának akadályait elhárítsa.

Emlékeztetnek arra, hogy az Európai Bizottság hivatalos levélben fordult a magyar kormányhoz a stratégiai vállalatok védelméről szóló törvény, továbbá a tőke szabad áramlását és a letelepedés szabadságát korlátozó bizonyos egyéb állami aktusok kapcsán.

Az osztrák cég vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer a közleménnyel egyidőben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elégedett a magyar kormány álláspontjával az OMV és a MOL között folyó vita kérdésében.

A vezérigazgató múlt héten találkozott Gyurcsány Ferenccel. Ruttenstorfer szerint az álláspontok ugyan nem változtak, és a magyar kormány továbbra is védi a MOL-t, azonban megnyugtatónak tartja a miniszterelnök azon kijelentését, hogy a magyar kormány már mindent megtett a MOL-ért, ami hatalmában áll, és most már a két cég dolga a helyzet tisztázása.

Nincs érdemi hatás

A Cashline vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta: az OMV most korábbi szándéknyilatkozatát frissítette fel, amely két új elemmel bővült. Ezek közül az egyik, hogy az osztrák társaság beperli a MOL-t egy magyar bíróságnál.

A másik új elem az, hogy amennyiben az OMV-nek nem sikerül a magyar céggel érdemi párbeszédet kialakítani, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi - közölte Sarkadi Szabó Kornél.

Az elemző úgy véli, hogy az OMV lépése a kommunikációs nyomásgyakorlás eszköze, hiszen hiába indít pert az osztrák cég a MOL ellen, több évbe telhet, mire jogerős döntés születik az ügyben, vagyis ennek a közeljövőben nem lesz érdemi hatása - tette hozzá az elemző.

Sarkadi Szabó Kornél elmondta: amíg megszületik a jogerős döntés, addig a két fél, illetve az osztrák és a magyar kormány hozzáállásán múlhat az OMV-MOL-csata alakulása.

Az OMV nyilatkozata rövid időre élénkítette a piaci keresletet: kedd reggel a MOL-részvények ára 2,5-3 százalékos emelkedést mutatott, később azonban enyhült a vételi nyomás - tájékoztatott a Cashline vezető elemzője.

Az új nyilatkozat - ahogyan a korábbi kommunikációs lépések sem - lesz képes huzamosabb ideig befolyásolni a MOL-papírok árfolyamát - véli Sarkadi Szabó Kornél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×