eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Önmagukat korlátozzák a legnagyobb környezetszennyezők

A világ nagy cementgyártói önkéntes kódexet szeretnének kialakítani az iparág szén-dioxid kibocsátásának, ha nem is csökkentésére, de legalább a kordában tartására.

A Fenntartható Cementipar Kezdeményezés a tizennyolc nagy cementgyártó kísérlete arra, hogy egy önkéntes iparági szabályozással elejét vegyék annak, hogy külső nyomásra kelljen csökkenteniük szén-dioxid kibocsátásukat. A mészkőből készülő cement előállításakor ugyanis az eddig kifejlesztett leginkább energiatakarékos módszerek mellett is legalább egy tonna szén-dioxid kibocsátásával jár egy tonna cement előállítása.

Ezzel az iparág a világ teljes szén-dioxid kibocsátásának öt százalékát adja, ugyanannyit, mint a világ összes repülőgépe.

A tizennyolc nagy cég vezetői Brüsszelben találkoztak ezen a héten, és első lépésként abban szerettek volna egyezségre jutni, hogy minden gyártó önként és összehasonlítható módszertan alapján adja meg saját kibocsátási adatait.

A cementgyártók közben újabb technológiák kifejlesztésén is dolgoznak, például a gyártás során a gázolaj és a földgáz helyett egyre nagyobb arányban égetnek el különböző ipari hulladékokat, és olyan adalékokat is kevernek a cementbe, amelyek lekötik a szén-dioxid egy részét.

Közben viszont - elsősorban Kína és India rohamos fejlődése miatt - egyre nő a világ cementigénye, holott a víz után már így is ez a második legtöbbet felhasznált anyag, ráadásul nincs mivel helyettesíteni az építőiparban.

Kína cementigénye ebben az évtizedben eddig évi öt százalékos ütemben nőtt, és jövőre az előrejelzések szerint meghaladja az egymilliárd tonnát, ami a világ teljes termelésének közel fele.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×