eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három százalékos GDP-bővülést prognosztizál az ICEG

Az ICEG Európa Központ gazdaságkutató intézet az idén 2,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP növekedést prognosztizál Magyarországon. Oszlay András, az intézet kutatója szerint ennek oka, hogy a belföldi felhasználás visszaesése komolyabb az eddig feltételezettnél, így a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik.

Az ICEG European Center független gazdaságkutató intézet az idén 2,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál Magyarországon - közölte Oszlay András.

Az intézet kutatója az InfoRádiónak elmondta: a 2007. második negyedévi folyamatok szerint a lakossági fogyasztás erőteljesebben lassult. A háztartások nincsenek felkészülve arra, hogy a növekedési pálya gyorsan helyreállhat, ezért nagyobb mértékben fogják vissza fogyasztási keresletüket - tette hozzá.

Oszlay András kiemelte: a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik.

Az ICEG kutatása szerint bár a jelentős fékeződés hátterében főként az állami kiadások visszafogása húzódik meg, az exportkonjunktúrát meglovagolni képes néhány ágazaton kívül lényegében a magángazdaság teljesítménye is kifejezetten lanyha, ezért az intézet a korábban feltételezettnél elhúzódóbb gyengélkedésre számít.

Szeptemberben jelentősen csökkent a fogyasztóiár-index éves növekedési üteme, a csökkenés mértéke némileg elmaradt a várttól. Ennek hátterében különösen a mezőgazdasági árak növekedésének következtében magasba szökő élelmiszerárak húzódnak meg, de a tartós fogyasztási cikkek árának alakulásában bekövetkezett változások is gyengítették az infláció csökkenését.

Az ICEG szerint mindezek alapján 2007 hátralévő részében a korábban vártnál magasabb éves fogyasztóiár-indexek várhatók, az energiaárak alakulásában rejlő kockázatok miatt pedig 2008-ban is lassúbb dezinfláció várható. Az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés így 2007-ben 7,6 százalék, míg jövőre 4 százalék lehet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×