eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Ma szavaz az Országgyűlés a lex MOL-ról

Ma szavaz az Országgyűlés a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvényeket módosító javaslatról. Sajtóértesülések szerint a szocialisták még a zárószavazás előtt benyújtanak módosító javaslatot.

A törvényjavaslat jogászok és elemzők szerint is szűkíti azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar energetikai, vagy vízellátó céget akarnak felvásárolni. A törvényjavaslat előírja, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű gazdasági társaság igazgatóságának jóváhagyása szükséges, ahhoz, hogy eladják a céget.

Ha egy gazdasági társaság nyilvános vételi ajánlatot tesz, azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóvá kell hagynia. A törvény arra is kitér, hogy a jogszabályban megjelölt cégek igazgatóságát csak háromnegyedes többséggel lehet visszahívni. Ettől az aránytól azonban a társaság eltérhet a törvény hatálybalépését követően közgyűlési határozattal, ez azonban csak 2008. január elseje után lehetséges.

Nem maximálnák a sajátrészvény-arányt

A jelenleg hatályos tőkepiaci törvény kizárja azt, hogy a megvásárolni kívánt társaság menedzsmentje intézkedéseket hozzon a befolyásszerzés ellen. A mostani törvényjavaslat azonban felhatalmazást ad arra, hogy amennyiben a felvásárlási célponttá váló társaság alapszabálya lehetővé teszi, akkor annak az igazgatósága vásárolhat saját részvényt, illetve megemelheti az alaptőkét, ha a vételi ajánlat így elhárítható.

További módosítást jelentene, hogy a javaslat eltörölné azt a szabályt, amely 10 százalékban maximálja a megszerezhető sajátrészvény-arányt.

Az MSZP nem akarja bebetonozni a cégek vezetését

Sajtóinformációk szerint az MSZP módosító javaslatot nyújt ma be a zárószavazás előtt. A Magyar Nemzet azt írta: eszerint a stratégiai vállalatok vezetőinek eltávolításához csak abban az esetben határoz meg 75 százalékos többséget, ha a menedzsment megbízása meghatározott időre szól.

A módosítási javaslatot a lapnak Puch László szocialista képviselő úgy kommentálta, hogy a jelenlegi törvényjavaslat extrém helyzetben akár a cégvezetés bebetonozását is jelentheti.

Gyurcsány: El akarjuk kerülni a konfliktust az EU-val

Mindeközben a hétvégén nyilatkozott a kormányfő a törvénytervezetről a Financial Timesnak. Azt mondta, hogy Magyarország el akarja kerülni a konfliktusokat az EU-val, ezért ha szükséges, akkor majd módosítják a törvényt.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a külföldi vállalatfelvásárlásokat ellenzi, hanem az állami háttérrel rendelkező akciókat, és azt is hozzátette, hogy a MOL érzékeny cég az ország számára, és utóbbinak joga van egyes gazdasági szektorok megvédéséhez.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×