eur:
388.59
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Még nincs vége a tőzsdei pániknak

A szerdai záró értékhez képest több mint 4 százalékot esett vissza csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. Közben tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon, csütörtök délután az árfolyam 261 forint/euró körül mozgott. A szakértő szerint pénteken még megmarad a bizonytalanság, de valamelyest erősödhet a forint.

Kamatfelárnövekedéssel és költségekkel jár az elmúlt napokban tapasztalható bizalmatlanság, ez kihatással lesz a cégek eredményére is, a pánik megszűnésével azonban a piacok valószínűleg visszakerülnek a régi kerékvágásba - mondta az InfoRádiónak az Erste elemzője.

Miró József közölte: nagyon fontos, hogy a pánik ne terjedjen át a reálgazdaságra.

A szakértő arra a felvetésre, hogy az amerikai Kongresszus és az Európai Bizottság is bejelentette, hogy vizsgálná a két nagy hitelminősítő, a Moody'st és a Standard & Poor's-t, hozzátette: már tavaly felvetődött, hogy a kockázatosabb pénzügyi eszközök értékelését másként kellene végezni.

A hitelminősítők is hibásak?

Elmondta: felmerül a gyanú, hogy a hitelminősítők általában azoktól kapnak fizetést, akik kibocsátják a papírokat, így érdekeltek abban, hogy jó minősítést állítsanak ki egy-egy vállalatról.

Továbbra is megmaradhat a bizonytalanság - mondta az OTP papírjainak várható forgalmáról szólva Miró József, de hozzátette: korrekció várható, és az, hogy a piac hamarosan megfordul.

Vagy ez vagy az

Bár éjszaka még megnyugodni látszott a piac, a japán jen csütörtökön erősödött, így Japánban jelentősen zuhant a részvényindex. Emiatt ismét kisebb aggodalom tapasztalható péntek délelőtt a piacon, gyengült a forint is - mondta az Erste elemzője.

Miró József úgy véli: a nap végére megnyugvás jöhet, és valamelyest erősödik majd a magyar fizetőeszköz is.

Augusztus végén kamatmeghatározó ülést tart majd a Monetáris Tanács: a szakértő szerint nem marad majd el a kamatcsökkentés, annak időpontja azonban a rosszabb nemzetközi hangulat miatt kitolódhat.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 08:49
×
×
×
×