eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Soha nem látott csúcsot érhet el az arany ára

A világ legnagyobb aranybánya-vállalata azt jósolja, hogy a nemesfém unciánkénti ára elérheti az ezer dollárt, elsősorban az egyre nagyobb indiai és kínai kereslet miatt. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez akár két-három éven belül bekövetkezhet.

Az arany unciánkénti világpiaci ára valamivel 670 dollár fölött van, az eddigi csúcsot a 70-es évek végi, 80-as évek eleji felfokozott hangulatban érte el, majd drámaian visszaesett, évtizedekig 250-300 dollár környékén stagnált - mondta az InfoRádió által megkérdezett aranypiaci szakértő.

Schmidt Kálmán hozzátette: változást a tavalyi év hozott, amikor az árfolyam elérte a 750 dollárt is, jelenleg azonban nem emelkedik 700 fölé.

A szakértő szerint vitathatatlan, hogy az indiai és kínai gazdaság növekedése minden nyersanyag keresletében megmutatkozik, ez alól az arany sem kivétel.

Schmidt Kálmán úgy véli: elképzelhető, hogy az arany unciánkénti ára eléri az ezer dollárt, az azonban még kérdés, hogy mikor.

Az aranynak nemcsak az ipari és ékszeripari alkalmazása fontos, hanem hagyományosan biztonsági tartalékot is képez, ami a dollár gyengülésének hatására felértékelődhet, így ára akár két-három éven belül elérheti az új csúcsot - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×