eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla

Nem vicc: jön a hibrid hajtású Porsche

A Porsche három éven belül egy hibrid hajtású Cayanne modellt szeretne piacra dobni. Azt ígérik, hogy ezzel a fogyasztás kilenc liter körülire szoríthatják le. Albert Dénes összefoglalója.

A Porsche-hívek körében már az is megrökönyödést okozott, amikor a német gyár bejelentette, hogy sport-terepjárót készít. A 2002 óta kapható Cayenne azonban beváltotta a tervezők reményeit: bár az európai eladások nem túl jók, Amerikában ez a Porsche egyik legkeresettebb modellje.

A Cayenne a Volkswagen Touareg padlólemezére épül és ugyanennek a padlólemeznek egy kissé módosított változatát használják az Audi Q7-es modelljében is.

Bár a Porschénál ezt nem mondták, a hibrid modell bevezetésének szándéka mögött ott van az, hogy az Európai Unió jövőre kívánja életbe léptetni azt az előírást, hogy egy gyártó 2012-tól készülő autóinak átlagos széndioxid-kibocsátása ne haladja meg a 130 grammot kilométerenként.

A Cayenne modellek jelenlegi kibocsátása hivatalos német adatok szerint - motorváltozattól függően - 320 és 378 gramm között van.

A Porsche a szövetséges Audival és Volkswagennel dolgozik együtt hibrid - vagyis benzines és elektromos - meghatásokon, amelyeknél a fékezésnél keletkező energiát akkumulátor töltésére használják.

A hibrid hajtómű a gyár tervei szerint a 2009-ben megjelenő négyajtós, négyüléses Panamera modellben is kapható lenne, telivér sportkocsijaikban - a 911, Boxster és Cayman modellekben - viszont nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×