eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Bizottsági fejtörő: alacsonyabb áfakulcsok?

Átalakítaná az áfa-rendszert az Európai Bizottság. A pénzügyminiszterek elé az elképzelés novemberben kerülhet, és ha az elveket a miniszterek elfogadják, akkor a bizottság elkezdheti a konkrét javaslat kimunkálását. Erről Kovács László, a bizottság adó- és vámügyi biztosa beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács László azt mondta, hogy a bizottság nagyobb autonómiát adna a tagállamoknak az áfakulcsok megállapításában, igaz, csak megszabott határok között.

Ezért érdemes a csökkentett kulcsot mint lehetőséget megtartani - tette hozzá a biztos.

A bizottság a gazdasági és egyéb megfontolások alapján azon az állásponton van, hogy maradjon meg a két csökkentett kulcs - mondta.

Kovács László szerint ez azt jelentené, hogy a tagállamok alkalmazhatnának egy igen alacsony, nagyjából 5 százalékos kulcsot az alapvető élelmiszerekre és a gyógyszerekre, vagyis azokra a termékekre, amelyek olcsóbb árához szociálpolitikai megfontolások fűződnek.

A másik, magasabb, 10-12 százalékos kulcs a környezetvédelemre és a kultúrára vonatkozna - közölte a politikus.

Kovács László ugyanakkor azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint a célzott támogatások hatékonyabbak a szociálpolitikában, mint az alacsonyan tartott áfakulcsok.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×