eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Kóka: Az évtized beruházása a Hankook dunaújvárosi gyára

Megkezdődött a termelés a Hankook 131 milliárd forintos beruházással, Dunaújvárostól északra épült gyárában. Kóka János gazdasági miniszter az évtized magyarországi beruházásának nevezte az üzem megvalósítását. A Fidesz szerint előnytelen megállapodást kötött a tárcavezető a dél-koreai céggel.

Megkezdődött a termelés a Hankook Dunaújvárostól északra épült gyárában. A 131 milliárd forintos beruházással épült üzem a jövő évi teljes kapacitás elérésekor évi 5 millió gumiabrancsot fog gyártani, és 2010-ben már 1.500 embert alkalmaz majd.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az évtized beruházásának nevezte a Hankook dunaújvárosi gyárának megvalósítását.

A tárcavezető visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek külföldi munkavállalók betelepülésével riogatják Dunaújvárost.

Az SZDSZ-es politikus kifejtette, hogy 21 határon túli magyar, valamint néhány tíz, a magyarok betanítását végző koreai dolgozik a gyárban.

A Hankook a mintegy 25 milliárd forintos teljes állami támogatást akkor kapja meg, ha minden kötelezettségének eleget tesz - hangsúlyozta a gazdasági tárcavezető.

Kóka János hozzátette: a dél-koreai cégtől a környéken több mint 300 kis- és közepes vállalkozás kap munkalehetőséget.A Hankook a világ vezető autógyártóinak készít gumiabroncsokat, a japán és koreai autógyárak mellett szállít a Fordnak, az Audinak, a Renault-nak és a Volkswagennek is.

A Hankook-projekt összköltsége 535 millió euró, vagyis 131 milliárd forint körül van. A gyárban már május óta tesztelik a berendezéseket.

<

Fotó: Albert Dénes (képgaléria)

A koreai cég tervei szerint idén 2 millió, jövőre 5, 2010-ben várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóra való gumiabroncsot készítenek.

A 10 milliós teljes kapacitás eléréséhez a most felépült üzemet is bővíteni kell, az előzetes tervek szerint ez a beruházás 2009-re készül el.

A 110 ezer négyzetméteren felépült üzemben az induláskor 800-an fognak dolgozni, majd ez a szám bővül 1.100-ra július elejétől.

A gyár hivatalos indulása előtt politikai vita kerekedett arról, hogy míg a kormány munkahelyteremtésre is adott támogatást, az állások egy részét külföldi szakmunkásokkal, köztük nem kevés dél-koreaival fogják betölteni.

A megyei munkaügyi központ jelentése szerint bár sok az állástalan Dunaújváros térségében, többségük nem szakképzett, ez lehet az egyik oka a külföldiek toborzásának, a másik pedig az, hogy nem hivatalos információk szerint alacsony fizetéseket kínál a gyár.

A gazdasági tárca államtitkára arra az uniós elvre hivatkozott az ügyben, hogy nem tilthatják meg külföldiek alkalmazását, mert az megkülönböztetés lenne.

A gumigyár és a magyar állam között kötött szerződés részletei egyébként nem ismertek, mert olyan technológiákról van benne szó, amelyet a konkurencia felhasználhat a cég ellen.

Az viszont ismert, hogy a magyar állam összesen mintegy 26 milliárd forinttal támogatja a projektet. 140 millió forintot ad felnőttképzésre, 360 milliót munkahelyteremtésre, ezenkívül a cég 10 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt érvényesíthet 10 év alatt, és a gazdasági tárca 15 milliárd 881 millió forint fejlesztési támogatást ad.Kóka János gazdasági miniszter előnytelen megállapodást kötött a dél-koreai Hankook gumigyártó céggel - vélekedett Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus közleményében kiemelte: közel 13,5 millió forintnyi állami támogatás jut egy munkahelyre, ami irreálisan magas, olyan, amiről magyar vállalkozások nem is álmodhatnak.

Fónagy János szerint kiderült, hogy a Hankook befektetéséből különösen jól profitált Dunaújváros szocialista vezetése, a gazdasági tárca és kormányhoz közeli üzletemberek is.

Az ellenzéki politikus kiemelte: egymilliárd forinttal lettek gazdagabbak egy helyi telekspekulációs üzletből, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt jelenleg is folyik ebben az ügyben a büntetőeljárás.

Hanganyag: Albert Dénes és Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×