eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kína egyre inkább függ az importolajtól

Miközben Kína jelentős nyersolajtermelő és exportál is belőle, mégis egyre inkább függ az olajimporttól és szakértők szerint éveken belül a hazai olajszükségleteknek már legalább a felét az import olaj elégíti ki. Az ország jó tíz évvel ezelőtt még nettó exportőre volt a nyersanyagnak.

A múlt évben a Kínába behozott nyersolaj mennyisége elérte a 150 millió tonnát, éves szinten az importigény közel 10 százalékkal növekszik. A múlt évben az ország nyersolajfogyasztása 320 millió tonna volt.

Idén az év első öt hónapjában 1,6 millió tonnás export mellett, ami mintegy 36 százalékkal volt kisebb a tavalyi év hasonló időszaka exportmennyiségénél, közel 67,5 millió tonnányit importált, 9,6 százalékkal többet, mint 2006. első öt hónapjában.

A múlt hónapban a nettó import mennyiség (amivel a behozatal meghaladta a kivitelét) megközelítette a 12 és fél millió tonnát, miközben a kivitel 520 ezer tonna volt.

Számítások szerint 2020-ra már 60 százalékban import olajat használ fel Kína, és lehet nagyobb is az arány, ha a kínai olajtermelést nem sikerül felfuttatni. Ám ennek ellenére a függőség érdemben nem fog változni, állítják a szakértők, utalva az egyre nagyobb fogyasztásra, arra, hogy az Egyesült Államok után a világ második számú "olajfogyasztója" az ország.

Az Egyesült Államok importolaj-függősége már régen elérte a 60 százalékot, a nagy államok közül ennél csak Japáné magasabb - emlékeztet a China Daily című lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×