eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

A legtöbb kérdésben egyetért a bankszövetség a szakértői bizottsággal

Nem igaz, hogy nincs verseny a magyar lakossági bankszektorban, ezt támasztja alá a Magyar Bankszövetség megbízásából készített tanulmány is - jelentette ki a bankszövetség elnöke. Erdei Tamás elismerte, hogy vannak hiányosságok, de ezek jó részét a bankok önszabályozással meg tudják oldani. Hozzátette: a lakossági bankszolgáltatásokkal kapcsolatos javaslataikat a hónap végéig juttatják el a kormányfőnek.

A Várhegyi Éva közgazdász vezette banki szakértői bizottság jelentéseinek megállapításaival általában egyetértenek, egy alapkérdésben azonban nem osztják a szakértők véleményét - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás közölte: szerintük Magyarországon már igazi bankverseny van nemcsak a vállalati, hanem a lakossági piacon is, aminek hatására kibontakozóban van az erős árverseny is.

A bankszövetség egy olyan tanulmány elkészítését kérte, amely összehasonlítja a magyar és az európai bankrendszert, ebből pedig megállapítható, hogy Magyarországon például koncentráció szempontjából jobb a helyzet, mint a kontinens többi országában, és nincsenek olyan szabályozási vagy infrastrukturális akadályok, amelyek a verseny kibontakozását zavarnák - tette hozzá a szervezet elnöke.

Fejletlen a pénzügyi kultúra


Erdei Tamás elmondta: egyetértenek azzal a bizottsági megállapítással, amely szerint a legnagyobb probléma a pénzügyi kultúra fejletlensége, az, hogy a lakosság nagy része még az alapvető pénzügyi ismeretekkel sincs tisztában.

A bizottsággal egyetértésben ezért a bankszövetség is támogatja azt a javaslatot, miszerint a pénzügyi kultúrát fejleszteni kell, akár úgy, hogy az alapvető pénzügyi ismereteket kötelező tantárggyá tegyék a középiskolákban.

Emellett fontos, hogy a bankok több és érthetőbb információkat adjanak az ügyfeleknek, illetve elő kellene írni a pénzintézeteknek, hogy mely információkat kötelező megosztaniuk az emberekkel a szerződések aláírása előtt.

A bankszövetség június 30-ig adja át javaslatait a kormányfőnek. A dokumentumból kiderül, hogy a szervezet legnagyobbrészt elfogadja a bizottság megállapításait, és vállalják ezek megvalósítását, de várják egyes szabályozások módosítását; ezekre javaslatokat is tesznek - közölte Erdei Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×