eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Már augusztustól csökkenhetnek a roamingdíjak

Ha a mobilszolgáltatók teljesítik Kóka János gazdasági miniszter kérését, akkor már augusztusban olcsóbban mobilozhatunk külföldről.

Még azon a napon, amikor az Európai Unió elfogadta a rendeletet, miszerint egy külföldről indított hívás roamingdíja legfeljebb 49 eurócent, egy fogadott hívásé pedig 24 eurócent lehet, a gazdasági és közlekedési miniszter a három hazai mobilszolgáltatóval egyeztetett a rendelkezés bevezetéséről.

A találkozó után Kóka János elmondta: arra kérte a mobilszolgáltatókat, ne várják ki a szeptember végi határidőt az új tarifákkal.

A minisztérium becslése szerint az előfizetőknek évi 8-15 milliárd forinttal kevesebbet kell majd fizetniük az új díjak bevezetése után.

Az uniós rendelet értelmében a díjak a következő két évben tovább csökkennek, vagyis mai euró-árfolyamon számolva a külföldön fogadott hívások díja a jelenlegi 95-220 forint helyett nyár végétől legfeljebb 72, jövő nyártól 66, 2009 nyarától pedig 57 forint lehet.

Meg kéne szüntetni?

A mobilszolgáltatókat tömörítő GSM szövetség szóvivője szerint az unió csütörtöki döntése rossz precedenst teremtett, mert kiskereskedelmi árakat határoz meg szabályozói eszközökkel.

Viviane Reading, az unió távközlési biztosa viszont áttörésnek nevezte a döntést, amely végül is a tarifák mértékét és a szabályozás módját tekintve is kompromisszumnak tekinthető.

Az előkészületi szakaszban ugyanis több parlamenti képviselő is felvetette, hogy a roamingdíjakat teljesen meg kéne szüntetni. Olyanok is voltak, akik azt mondták: mivel az unió egységes piac, a nemzetközi hívásdíjak rendszere sem indokolt többé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×