eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Wolfowitz lemondása után a Világbank átalakítását sürgetik

Június végén távozik posztjáról a Világbank elnöke. A szervezet igazgatótanácsa elfogadta Paul Wolfowitz magyarázatát, hogy bár hibákat követett el, de jóhiszeműen cselekedett. A vezetőváltás azonban nem elég - mondják a szegény országokat hitelekkel segítő bankról a segélyszervezetek. Többen úgy vélik, az intézmény vezetési struktúrája átláthatatlan, így nincs tekintélye azokban az országokban, ahol a korrupció elleni fellépést köti ki a hitelek feltételéül.

Hibáztam és bocsánatot kértem - ezt ismételgette Paul Wolfowitz heteken át a személye körül kirobbant botrányban. Az elnök azzal védekezett, hogy még új volt a posztján, amikor rábólintott barátnője fizetésemelésére.

A további kínos nyilatkozatokat elkerülendő a Világbank igazgatótanácsa elfogadta, hogy Paul Wolfowitz nem akart visszaélni hatalmával.

Az elnök így "puhán esik", vagyis június végéig még ő vezeti az intézményt, és a bank vezetése még elismerőleg is nyilatkozott munkájáról, különösen arról, ahogy a szegény országok adósságkönnyítésén dolgozott.

Wolfowitz másik szívügye a korrupció elleni harc volt. A hitelek és segélyek feltételéül kikötötte, hogy a célországoknak el kell számolniuk a pénzekkel.

Jó tudni, hogy hova megy a pénz, de példát kellett volna mutatnia azzal, hogy az ő keze sincs a mézesbödönben - fejtegette Jeffrey Robinson amerikai kommentátor.

Előfordult, hogy Paul Wolfowitz a jó cél érdekében az igazgatótanács megkérdezése nélkül felfüggesztette egyes országok segélyezését, és csak egy szűk tanácsadói körre támaszkodott.

Nem csoda ezek után, hogy a Világbank hétezer alkalmazottja nyilatkozatban követelte az elnök azonnali távozását.

Az intézménynél azonban nem csak a vezetővel van baj. Mint Romily Greenhill, az ActionAid nevű segélyszervezet munkatársa a CNN adásában megjegyezte, nem világos, hogy miért az amerikaiak jelölhetik az elnököt, és miért van más tagokhoz képest nekik és az európaiaknak túl nagy befolyásuk az igazgatótanácsban.

Ha ez a szervezet másokat a korrupció elleni harcra akar ösztönözni, akkor először a saját portáján kell rendet tennie, mert csak így állíthatja helyre megtépázott tekintélyét - mondta Romily Greenhill.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×