eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Francia-magyar együttműködés a betétbiztosításban

Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a francia betétbiztosító. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: az együttműködés lényege, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködik a francia bankok magyarországi fióktelepei betéteseinek kártalanításában, ha annak betétei esetleg befagynának, és ha magyar hitelintézetnek egyszer franciaországi fióktelepe lesz, akkor az FGD is hasonló segítséget nyújt majd.

A kezdeményezés uniós szinten is újdonságnak számít, hiszen a magyar és francia betétbiztosító megállapodása nem csupán információcserére korlátozódik - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Binder István hozzátette: ha egy francia bank magyarországi fióktelepénél, vagy az egész csoportnál valamilyen probléma történik, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap a francia betétbiztosító nevében a tényleges kárkifizetésben is közreműködik.

Az együttműködés kölcsönös, annak ellenére, hogy bár francia bankoknak vannak Magyarországon fióktelepeik, Franciaországban azonban nincsenek magyar pénzintézetek - közölte a PSZÁF szóvivője.

A magyar és a francia betétbiztosító együttműködése technikai jellegű, a betétbiztosítás terheit a francia félnek kell állnia, annál is inkább, hogy a Magyarországon működő francia fióktelepek a francia biztosítónak fizetnek díjat - mondta Binder István.

Az 1993-ban létrehozott OBA vagyona 63,3 milliárd forint. Magyarországon utoljára 2000-ben volt olyan bankcsőd, amikor a betétbiztosítónak a Rákóczi Hitelszövetkezet károsult ügyfeleinek kárát kellett megfizetnie 375 millió forint értékben - fűzte hozzá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársa.

A bankoknak jelenleg árbevételük 2 ezrelékét kell befizetniük az OBÁ-nak.

Binder István közölte: a díjfizetési rendszer megváltoztatása szóba került, megvárják azonban az unió hasonló, egységes változtatási kezdeményezését, aminek átfutási ideje körülbelül két, két és fél év.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×