eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az árverési maffia kezén át tűnik el az APEH pénze?

Összesen 8,1 milliárd forint értékben próbált ingó és ingatlan vagyontárgyakat értékesíteni az APEH tavaly, de a hatóságnak mindössze 1,2 milliárd forintos bevétele származott mindebből. Az adóhivatal módosítaná a vonatkozó törvényt, mert szerintük a vagyon az árverési maffiához vándorol.

Az árverésekre szakosodott csoportok leverték az árakat - állítja az APEH Felszámolási és Végrehajtási Főosztályának vezetője. Várszegi György szerint az árverezők már a procedúra előtt, az "utcán" megegyeznek a vevőkkel az árban, amely gyakran jelentősen alacsonyabb a kikiáltási árnál.

A jelenlegi jogszabály szerint, ha az adóhivatal értékesíteni akar egy vagyontárgyat, akkor azt pályázat útján csak annak forgalmi értékén adhatja el.

Ez probléma, hiszen egy behajtás során lefoglalt terméket egy kereskedelmi cég nem vesz meg annyiért, mint amennyiért később értékesíteni akarja.

Negyedáron

Marad tehát az árverezés, ahol a kikiáltási ár szintén a forgalmi érték, ám ha ennyiért nincs jelentkező, az árverező ingóságok esetén akár az eredeti 25 százalékára, ingatlanok esetében az 50 százalékára is leviheti az árat.

Várszegi György szerint úgy kellene módosítani az adózás végrehajtási szabályait, hogy pályázat útján is el lehessen adni az árut a forgalmi értéknél olcsóbban, akár a 70 százalékán.

Emellett fontos lenne az is, hogy egy árverés keretében pedig ne lehessen hozzájutni semmihez negyed vagy fél áron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×