eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Szerdán rábólinthat a kormány az elvárt adóra

A pénzügyminiszter szerint a szerdai kormányülésen elfogadhatják az elvárt adó új változatának tervezetét.

Veres János a közszolgálati televízió reggeli műsorában emlékeztetett: az elvárt adóból származó bevétel része a konvergencia-programnak, ezért ha az nem folyna be a költségvetésbe, akkor az egyensúly megőrzése érdekében a kiadásokat kellene csökkenteni.

A pénzügyminiszter hozzátette: az Alkotmánybíróság által megsemmisített régi és az új elvárt adó között az lesz a különbség, hogy az új esetében az adófizető bizonyíthatja, hogy valóban nem tudja teljesíteni az adófizetési kötelezettségét, mert annyira veszteséges a vállalkozása.

Veres János hangsúlyozta: az adóalap továbbra is az árbevétel 2 százaléka lenne, míg a mértéke 10 vagy 16 százalék.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a hétvégén a Liberális Gazdasági Tanács ülése után azt mondta: az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja az elvárt adó bevezetésére vonatkozó új javaslatot, mert az fölöslegesen növelné a bürokratikus terheket és az abból származó bevétel is elmaradna a várttól.

A Pénzügyminisztérium korábbi tervei szerint 60 milliárd forint bevételre számított az elvárt adóból. Ha az új adó a második félévben lép hatályba, akkor az csak 30 milliárd forint bevételt jelentene, míg a kieső másik 30 milliárd forintot az egyensúlyi tartalékból fedezi a költségvetés.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×