eur:
385.87
usd:
355.21
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Kóka: "van mire büszkének lennünk"

Az elfogadott konvergenciaprogram következetes végig vitelét szorgalmazta az ország versenyképességének megtartása és javítása érdekében a gazdasági miniszter.

A gazdasági és közlekedési miniszter a The Economist brit vezető gazdasági hetilap budapesti konferenciáján kijelentette: "Magyarország megnyerte az elmúlt tizenhét évben az egy főre eső bejövő működőtőke tekintetében a versenyt közép-európai versenytársaihoz képest. Ahhoz, hogy ez a jövőben is fennmaradjon, gyors ütemben meg kell valósítani az elhatározott reformokat".

Kóka János kiemelte, hogy a következő hét évben mintegy 23 milliárd euró uniós forrás érkezhet az országba, ez azonban nagy kihívás, jó pályázatokkal lehet majd elnyerni az uniós pénzeket.

A miniszter úgy vélte: a fő kérdés az, hogy Magyarország elinduljon és megmaradjon a reformok útján. "Meggyőződésem, hogy a magyar kormányt semmi sem térítheti el a konvergencia megvalósításának útjáról" - jelentette ki.

Kóka János aláhúzta: a közép-kelet-európai térség lehet már a közeljövőben egész Európa, sőt a világ leggyorsabban fejlődő régiója. Ehhez azonban Magyarországon is alapvető reformokat kell végrehajtani, olyanokat, amelyek gyökeresen megváltoztatják az egészségügyi és nyugdíjrendszert, átalakítják az oktatást.

A liberális politikus rámutatott: "Magyarországon a politikai életben mély megosztottság van, ideje lenne már, ha a politikai háborúskodás helyett a gazdasági, társadalmi reformokra helyeznénk a hangsúlyt".

Kóka János aláhúzta: az ország versenyképességének megőrzéséhez a fiskális kiigazítás és ennek révén a konvergenciaprogram megvalósítása nélkülözhetetlen.

"Van mire büszkék lennünk, mert az elmúlt 17 évben mintegy 60 milliárd euró külföldi működőtőke érkezett az országba, és ezzel álltuk a versenyt a régiós társainkkal, Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával való összehasonlításban" - emelte ki a miniszter.

A jelenlévő üzletemberek felvetéseire a miniszter elismerte: az átláthatóságot a mostanihoz képest növelni kell a közbeszerzések területén, az adórendszer pedig átalakításra szorul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×