eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Vállalkozó ma az lesz, aki nem talál jobb megoldást

A gazdasági felsőoktatásban tanuló magyar diákok csaknem negyede még nem gondolt arra, hogy vállalkozást alapítson - derül ki abból a felmérésből, amelyet német és svájci kutatók tettek közzé. A felmérés szerint a magyar diákok jobban ódzkodnak a vállalkozói léttől, mint európai társaik. Csaba László közgazdász, egyetemi tanár szerint ennek oka a hiányos gyakorlati oktatás és a magyarországi kisvállalkozások rossz helyzete.

A kisebb vállalkozó kedv egy része a képzési rendszerből fakad, amelyben többnyire a gyakorlatban kevéssé használható ismereteket oktatnak, azokat is eléggé véletlenszerűen - hangsúlyozta Csaba László.

"Nem azt akarom mondani, hogy túl sok az elmélet, ellenkezőleg, inkább kevés az elmélet és nagyon sok az igen jól hangzó, gyakorlatiasnak tűnő, ámde a gyakorlatban nem használható ismeret" - vélekedett az egyetemi tanár.

A vállalkozói lét ugyanakkor ma már nem is vonzó Magyarországon. A 90-es évek elején még volt a vállalkozásnak egy kultusza, volt egyfajta hit abban, hogy a nagy hierarchikus szervezeteken kívül jobban ki tudja magát próbálni az ember, és jobban ki tudja bontakoztatni energiáit, ez azonban teljesen elmúlt - mutatott rá Csaba László.

"A tapasztalat az, hogy a kisvállalkozások, különösen a mikrovállalkozások gyorsan alakulnak és gyorsan elpusztulnak, hogy őket nem védi a törvény, őket nem nagyon támogatja semmiféle intézményi rendszer. Tehát kisvállalkozónak egyre nagyobb részben azok mennek, akik nem találnak maguknak jobb megoldást" - hangsúlyozta a közgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×