eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A kormány adócsalónak tartja a fél országot?

Az Országgyűlés elfogadta a kormány adóprogramját, a törvénycsomag számos ponton érinti a társadalombiztosítás eddigi szabályait, és növeli a járulékterheket.

Szeptembertől emelkednek egyes járulékok, duplájára nő a járulékalap, azaz - alapesetben - a mostani kétszeresét kell fizetni a minimálbéren bejelentett munkavállalók után.

Jelenleg a munkaadók 29 százalék társadalombiztosítási járulékot fizetnek, ebből 18 százalék a nyugdíj, 11 százalék pedig az egészségbiztosítási járulék. A múlt év végén még arról döntött a kormány - és a parlament törvénybe is foglalta -, hogy 2007-től a tb-járulék 26 százalékra csökken.

Ehelyett marad a 29 százalék, sőt a munkavállalók által fizetett terhek még nőnek is. A biztosítottak a fizetésükből jelenleg 4 százalék egészségbiztosítási járulékot fizetnek. Ez szeptembertől 6-ra, januártól pedig 7 százalékra emelkedik.

Duplázódó járulékalap

A munkaviszonyban vagy bármilyen közszolgálati jogviszonyban dolgozók foglalkoztatója a 29 százalékos tb-járulékot szeptembertől legalább havi 125 ezer forint, azaz a minimálbér duplája után kell megfizetnie.

Amennyiben az alkalmazott jövedelme ennél kisebb, úgy a munkaadó ezt bejelentheti az adóhatóságnak, és akkor a bejelentett kisebb jövedelem után kell a járulékot fizetni. Ha a munkaadó nem jelzi ezt az adóhatóság felé, akkor a munkavállalót terhelő járulék-többletet neki kell fizetnie.

Ugyanez a szabály érvényes a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaira - a betéti társaságnál a beltagokra -, illetve az egyéni vállalkozókra is.

Amennyiben a jövedelem kisebb 125 ezer forintnál, úgy itt is a bejelentés után lehet a tényleges jövedelem után járulékot fizetni, de a minimálbér után mindenképpen kötelező.

Alkotmánybírósághoz fordulhat a VOSZ

Érdekképviseleti szervezetek, többi között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége már a múlt héten tiltakozott a törvénymódosítás ellen.

Demján Sándor, a szervezet elnöke akkor úgy fogalmazott: a dupla minimálbér szabályainak kidolgozásával a kormány kollektív bűnösséggel vádolta meg a vállalkozókat.

"Szeretnénk, ha a kollektív bűnösség vélelme nem állna fenn, mint a tavalyi áfa-visszaigénylések visszatartásánál. Nem értjük, hogy a politika miért nem tanult abból az esetből. Milyen alapon merik kijelenteni, hogy a minimálbér kétszeres járulékát lehet fizetni, mert ennyit csalnak a vállalkozók?" - tette fel a kérdést Demján Sándor.

A VOSZ a múlt héten úgy döntött: a törvény elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×