eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tovább terjeszkedik az OTP

Az OTP 118,6 millió euróért megveszi a szerbiai Kulska banka 67 százalékos részvénycsomagját, a tranzakció várhatóan októberben zárul le - közölte a társaság a tőzsde honlapján. Fél éven belül ez az ötödik külföldi pénzintézet, amelyben jelentős részesedést vásárol az OTP.

Az utóbbi fél év vásárlási sorozata december 23-án kezdődött, amikor a legnagyobb magyarországi pénzintézet vezetői aláírták a szerbiai Niska banka adásvételi szerződését.

Március 31-én egy másik szerbiai bank, a belgrádi Zepter banka 75,1 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg az OTP, 34,2 millió euróért.

Június elején jelentették be, hogy az OTP, történetének legnagyobb akvizícióját végrehajtva, 650 millió euróért megvásárolta a Raiffeisen ukrajnai leánybankját.

Július 3-án írták alá azt a szerződést, amely szerint az OTP Bank a moszkvai központú Investsberbank csoport 96,4 százalékáért 477 millió dollárt fizet.

A terjeszkedés legújabb célpontja a Kulska Banka, amelynek 67 százalékos részvénycsomagjáért 118,6 millió eurót fizet az OTP Bank. A tranzakció várhatóan októberben zárul.

További tervek

Az OTP üzletpolitikája és vezetőinek nyilatkozatai is arra utalnak, hogy közel sem ért még véget a pénzintézet terjeszkedése.

Március 24-én bejelentették, hogy az OTP Bank előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a szerbiai Panonska banka csaknem 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

Ha ez a tranzakció is létrejön, akkor már a negyedik szerbiai pénzintézetet szerzi meg az OTP.

Április végén az OTP elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: felvásárlási célpontjaik Magyarországtól egyre távolabb esnek, a többi között Törökországban is tárgyalnak helyi bankok megszerzéséről.

Az orosz Investsberbank megszerzése után Csányi Sándor kijelentette: még messze nem érték el a nemzetközi növekedés határait.

Már a profit 10 százaléka külföldről származik

Romániával kapcsolatban májusban az OTP alelnöke az InfoRádióban azt mondta: ebben az országban kevésbé tiszta a helyzet, mert a román takarékpénztár privatizációs folyamata továbbra is elhúzódik.

Továbbra is készen állunk arra, hogy ebben a folyamatban részt vegyünk, hiszen szeretnénk a román piacon is az optimális üzemméretet minél hamarabb elérni, amely középtávon 5-10 százalék közötti piaci részesedést jelentene - fogalmazott Spéder Zoltán.

Az idei első negyedévben a külföldi leányvállalatok az OTP nyereségének 10 százalékát adták.

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor 4-5 év múlva a teljes konszolidált profit 15-20 százalékát kell hogy hozzák a külföldi leányvállalatok - jegyezte meg Spéder Zoltán.

{{keretes_cim}}

Bank Bejelentés időpontja Ár
Niska Banka (szerb) december 23. 14,21 millió euró
Zepter Banka (szerb) március 3 1. 34, 2 millió euró
Raiffeisen (ukrán) június 650 millió euró
Investersbank (orosz) július 3. 477 millió dollár
Kulska Banka (szerb) július 7. 118,6 millió euró


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×