eur:
390.75
usd:
359.84
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Marad az egy és kétforintos

A találgatások ellenére nem tervezi megszüntetni az egy és két forintosok gyártását a jegybank. Lapinformációk korábban arról szóltak, hogy a fémek árának világpiaci emelkedése miatt egy egyforintos érme előállítása négy forintba kerül, ezért gazdaságtalan.

Nem tervezi megszüntetni az egy és két forintosok gyártását a Magyar Nemzeti Bank. Missura Gábor szóvivő az InfoRádióban elmondta: ugyan az előállítási költség négy-ötszörését teszi ki az egy és két forintos névértékének, a gyártás megszüntetése mégsem indokolt, mert a lakosság igényli ezeket a címleteket is.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy a réz, a nikkel és a cink világpiaci árának drámai emelkedése miatt rohamosan drágul az aprópénzek gyártási költsége.

Az 1 és 2 forintos gyártási költsége ma már többszöröse a névértéknek: az egyforintos érme előállítása például jelenleg mintegy négy forintba kerül, a kétforintosé nyolc forintra becsülhető.

Miután világszerte az a tapasztalat, hogy ezen érméknek legfeljebb 15-20 százaléka vesz részt a forgalomban, a lap szerint felmerül a kérdés, érdemes-e ezeket az aprókat tovább gyártani.

Gyártásuk leállítása közvetlenül évi egymilliárd forintnyi költséget takarítana meg, de további előnyökkel járna az árak ebből következő kerekítése, ami a pénzforgalom teljes költségét tovább mérsékelné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×