eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga

Energiaügyi csúcstalálkozó Budapesten

Budapesten hét európai ország és az Egyesült Államok energiaügyekben illetékes miniszterei egyetértettek abban, hogy lehetőleg minél több forrásból kell biztosítani Európa energiaellátását, de a részletekben már korántsem teljes az egyetértés.

A találkozón a visegrádi országok energiaügyekért felelős miniszterei mellett részt vett Románia, Ausztria és Horvátország is, valamint az Egyesült Államok szakminisztere.

A szlovák tárcavezető a találkozón kifejtette, hogy országa az alternatív energiaforrások mellett elkötelezett az atomenergia hasznosítása mellett is. Céljuk, hogy befejezzék a mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkját.

Az osztrák miniszter viszont azt hangsúlyozta: Ausztria sosem fog atomerőművet építeni. Emlékeztetett arra az erőműre, amelyet 8 évig építettek, majd mikor 1978-ban elkészült, annyi aggály merült fel az üzembe helyezéssel kapcsolatban, hogy az osztrákok egy népszavazással elutasították azt.

A miniszter kijelentette: minden ország maga dönti el, hogy épít-e atomerőművet, arra azonban mindenkinek figyelnie kell, hogy ezek biztonságosan működnek-e.

Kóka János gazdasági miniszter, a találkozó házigazdája arra emlékeztette a résztvevőket, hogy az Európai Unió a következő 20 évben 1000 milliárd eurót költ az energiabiztonság növelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×