eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hiába az ünnep - egyre több az állástalan nő

Magyarországon a munkanélkülieknek kevesebb, mint a fele nő, de közülük többen váltak munkanélkülivé az utóbbi évben, mint a férfiak - mondta el az InfoRádióban a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezető főtanácsosa.

Fülöp Edit közölte: a munkaügyi szervezet nyilvántartásában szereplők 49 százaléka nő, szemben a 2000-ben mért 47 százalékkal. A KSH adatai is azt mutatják, hogy növekszik a nők munkanélkülisége.

Abszolút számokban kevesebb ugyan a női munkanélküli, mint a férfi, de ez így van a foglalkoztatottak körében is - tette hozzá.

Átalakul a gazdaság - a nők járnak rosszul

A főtanácsos szerint a nők munkanélküliségének növekedése a gazdaság szerkezetátalakulásának következménye.

Az utóbbi években a textil- és cipőiparban sok munkahely szűnt meg, ezekben a könnyűipari ágazatokban pedig nagy arányban foglalkoztattak nőket.

Ezzel szemben a fellendülő építő- és feldolgozóiparban elsősorban férfi szakmunkásokat keresnek - hangsúlyozta Fülöp Edit.

Kisgyermekesek és idősebbek hátrányban

A szakember elmondta: a nőknek nem általában nehezebb az elhelyezkedés, de a kisgyermekes anyák és idősebbek valóban hátrányos helyzetből indulnak.

Fülöp Edit a munkaerő-piacon nehéz helyzetben lévő nők munkába állását segítő intézkedések közül a járulékkedvezményeket és az átképzési programokat emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×