eur:
395.35
usd:
364.99
bux:
73830.56
2024. július 31. szerda Oszkár

Spanyol kézbe kerülhet Ferihegy?

Felvásárlási ajánlatott tett a brit BAA Plc. megvételére egy spanyol építőipari óriáscég. A Ferrovial 8 milliárd fontot (2924 milliárd forintot) kínált a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airportot decemberben megvásárló vállalatért.

Nyolc milliárd fontos (2924 milliárd forintos) ajánlatot tett a brit BAA Plc.-ért egy spanyol építőipari óriáscég. A Ferrovial konzorciumot hozna létre a vásárláshoz, melynek a tervek szerint része lenne a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, az ABN Amro és a Guy Hands' Terra Firma. Az összeg felét a Goldman Sachs (3 milliárd font) és az ABN Amro (1 milliárd) adná.

A brit lapok némi aggodalommal figyelik a fejleményeket, hiszen a BAA (amely hét repülőtér, köztük a Heathrow, a Gatwick és a Stansted tulajdonosa és ezeken keresztül évi 140 millió utasért felel) stratégiai jelentőségű vállalat.

A BAA ugyanakkor tagadja, hogy felvásárlási ajánlatot kapott volna és nyomatékosan azt javasolta részvényeseinek, hogy ne tegyenek semmilyen lépést.

Az esetleges felvásárlás hírére szerdán megugrottak a BAA részvényei, melyek a nap folyamán elérték a 22 százalékos növekedést is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Ferrovial vezette konzorciumnak számolnia kell a BAA 5 milliárd fontos adósságával is, ráadásul a brit cég a következő évtized folyamán mintegy 7 milliárd fontos befektetést is tervez, amiben nincsen benne a Stansted repülőtérre tervezett második kifutó 2-4 milliárd fontos költsége. Márpedig ezekkel együtt a befektetendő összeg elérheti a 24 milliárd fontot (8772 milliárd forintot).

A BAA-ben stratégiai jelentősége ellenére sem rendelkezik aranyrészvénnyel a brit kormány, így a londoni Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint is csak kívülről tudják figyelni az eseményeket.

{{keretes_cim}}

A hét brit repülőteret üzemeltető brit BAA Plc. 454,6 milliárd forintért vásárolta meg tavaly decemberben a Budapest Airport 75 százalékos részesedését és a repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogát.

A BAA a részvényekért 60 milliárd forint, a vagyonkezelési szerződés módosításáért 389,5 milliárd forint és az ingóeszközökért 15 milliárd forint kifizetését vállalta.

A BAA a 2006 és 2011 közötti időszakra 65,5 milliárd forint értékű fejlesztést vállalt, az ÁPV Rt.-nek záráskor fizetendő osztalékelőleg 10 milliárd forint, az állami garanciával rendelkező nettó hitelállomány visszafizetése pedig mintegy 20 milliárd forintot tesz ki.


Címlapról ajánljuk

Kós Hubert elmondta, miért lett „csak” negyedik az előfutamban

Kós Hubert futamában második lett, negyedik idővel jutott a középdöntőbe a 200 méteres hátúszásban. Elmondta, miért választotta ezt a taktikát. Telegdy Ádám egy kizárásnak köszönhetően jutott tovább.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×