eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Átláthatóbb orosz-ukrán gázszállítás

A Gazprom orosz földgázmonopólium tulajdonába megy át az orosz-osztrák RosUkrenergo vegyes vállalat 50 százaléka, hogy átláthatóbbá váljék az orosz-ukrán gázszálítási ügyletet lebonyolító cég tulajdonosi összetétele - közölte Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Az Ukrajnának szánt földgáz-ügylet lebonyolítására létrehozott vegyes vállalatban a Gazpromnak eddig bankján, a Gazprombankon keresztül volt 50 százalékos részesedése. A másik 50 százalék az ukrán importőr, a Naftogaz tulajdonába kerül, miután Alekszej Miller, az Gazprom vezérigazgatója arra kérte az ukrán vállalatot, hogy a nagyobb átláthatóság jegyében vegye át a tulajdonrészt az osztrák Raiffeisentől, amely névtelen befektetőket képvisel a vegyes vállalatban.

A két ország január elején zárta le a gázvitát azzal az öt évre szóló megállapodással, amely szerint a földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyes vállalat, amely fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé.

A RosUkrEnergonak mint kereskedőháznak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja el a földgázt. A kereskedőház a közép-ázsiai országokból, Türkmenisztánból. Üzbegisztánból és Kazahsztánból is beszerez földgázt, jóval olcsóbban, és végül ezer köbméterenként 95 dollárért értékesíti az energiahordozót az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×