eur:
392.85
usd:
363.57
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér

Átláthatóbb orosz-ukrán gázszállítás

A Gazprom orosz földgázmonopólium tulajdonába megy át az orosz-osztrák RosUkrenergo vegyes vállalat 50 százaléka, hogy átláthatóbbá váljék az orosz-ukrán gázszálítási ügyletet lebonyolító cég tulajdonosi összetétele - közölte Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Az Ukrajnának szánt földgáz-ügylet lebonyolítására létrehozott vegyes vállalatban a Gazpromnak eddig bankján, a Gazprombankon keresztül volt 50 százalékos részesedése. A másik 50 százalék az ukrán importőr, a Naftogaz tulajdonába kerül, miután Alekszej Miller, az Gazprom vezérigazgatója arra kérte az ukrán vállalatot, hogy a nagyobb átláthatóság jegyében vegye át a tulajdonrészt az osztrák Raiffeisentől, amely névtelen befektetőket képvisel a vegyes vállalatban.

A két ország január elején zárta le a gázvitát azzal az öt évre szóló megállapodással, amely szerint a földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyes vállalat, amely fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé.

A RosUkrEnergonak mint kereskedőháznak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja el a földgázt. A kereskedőház a közép-ázsiai országokból, Türkmenisztánból. Üzbegisztánból és Kazahsztánból is beszerez földgázt, jóval olcsóbban, és végül ezer köbméterenként 95 dollárért értékesíti az energiahordozót az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×