eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

A vártnál kisebb államháztartási hiányra számít Kiss Péter

Előreláthatólag az eddig vártnál kisebb lesz az államháztartás 2005. évi hiánya - mondta a kancelláriaminiszter.

Kiss Péter a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: a pénzügyminiszter délután valószínűleg jó hírt közöl ebben az ügyben.

A Pénzügyminisztérium ma teszi közzé a decemberi államháztartási adatokat, és közli a végleges tavalyi mérleget.

A tárca néhány hete publikált prognózisa szerint a központi költségvetés az év utolsó hónapjában csaknem 188 milliárd forint többlettel zár, így az önkormányzatok nélküli éves pénzforgalmi deficitet 1.021 milliárd forintra jelezték, ami 2 milliárddal alacsonyabb a korábban közöltnél.

Azóta Veres János miniszter már arról is beszélt, hogy a hiány várhatóan nem éri majd el az 1.000 milliárd forintot.

Novemberben 135,5 milliárd forintos volt a deficit, az első 11 hónapban az összesített államháztartási hiány - helyi önkormányzatok nélkül - 1.197,1 milliárd forint volt, ami a GDP 5,37 százaléka.

2004 decemberében az államháztartás 151 milliárd forint aktívummal zárt, a 2004. évi hiány összege 1.284,1 milliárd forint volt.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×