eur:
390.76
usd:
368.63
bux:
55204.9
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Magyarországnak meg kell szüntetnie a gázfüggőséget

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint Magyarországnak meg kell szüntetnie egyoldalú gázfüggőségét Oroszországtól.

Kóka János a CNN hírtelevízióban azt mondta, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt Magyarországra 20 millió köbméterrel, vagyis félnapnyi importtal kevesebb földgáz érkezett a megrendeltnél.

Meg kell oldani, hogy több irányból érkezzen a gáz Magyarországra, és növelni kell a tárolókapacitásokat. Ehhez viszont az Európai Unió támogatására van szükség – közölte.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy erről Brüsszelben egyeztet a közösség vezetőivel.

Kóka János kedden közölte: a kormány pályázatot ír ki egy 1,2 milliárd köbméter kapacitású gáztároló megépítésére. A beruházás költsége mintegy 150 milliárd forint.

A miniszter reményei szerint a tároló 2010-re elkészülhet. Hozzátette: a beruházás egyforintos gázáremelkedést jelentene.

Kóka János közölte azt is, hogy az Adriai-tenger felőli gázszállítás kiépítése 3-4 milliárd euróba kerülne.

A kapacitásnöveléssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországnak döntenie kell, hajlandó-e pluszköltségekre a nagyobb biztonságért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Heves harcok a frontvonalakon, megérkeztek Ukrajnába az Abrams tankok - Háborús híreink hétfőn

Heves harcok a frontvonalakon, megérkeztek Ukrajnába az Abrams tankok - Háborús híreink hétfőn

Legalább hatan megsérültek, miután a helyi hatóságok korábbi közlései szerint vasárnap délután az orosz erők tüzérségi támadást hajtottak végre Herszon ellen, ezt követően pedig két orosz bomba is eltalálta a várost. Egy ukrán drón célzott támadással eltalálta az oroszországi Kurszk központjában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületét. Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatása során két lengyel önkéntesnek állami kitüntetést adott át, de nem találkozott hivatalos személyekkel. A két ország közötti kapcsolatok a gabonaimport miatt feszültté váltak, miután Lengyelország a közelmúltban meghosszabbította az ukrán gabonaimport tilalmát. Megérkeztek az első amerikai Abrams-tankok Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×