A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt - írja beszámolójában a Magyar Cukrász Ipartestület.
Az idei versenyt ismét "fesztivál" jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében. A verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
A hagyományos és "Mentes" versenykategóriák mellett idén a vendéglátó Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdettek meg, "Pávai kedvence" néven. "A hévizek atyjaként" elhíresült Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt - írja a testület. A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk voltak kóstolhatók - a narancsos-karamelles barnavaj fagylalttól, a fűszeres masala teafagylalton keresztül a malátás pekándió fagylaltig. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye. Egyes fagylaltokban merész fűszerek is feltűntek, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors, vagy épp a pikáns timur bors. A "Pávai kedvence" kategóriában az almás fagylaltokat a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres ízesítések mellett, izgalmasabb alapanyagokkal - akár almapálinkával vagy alma cider-rel - is "megbolondították" a versenyzők.
Az "A" kategóriában, azaz a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyén az első három helyezett:
- Aranyérmes, és az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Dörgicsei mandulás - Márton Sándor, Bagaméri fagylaltozó, Balatonfüred,
- Ezüstérmes: Camelia - Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged,
- Bronzérmes: Brüszke - Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen,
Az "M", azaz mentes kategóriában a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyén az első három helyezett:
- Aranyérem: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával - Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes,
- Ezüstérem: Bogyós Jazz - Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa,
- Bronzérem: Rio - Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár.
"Pávai kedvence" kategória:
- Aranyérem: Tündérpite - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred,
- Ezüstérem: Százéves alma - Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök,
- Bronzérem: Mese almás - Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő.
"C" kategória, azaz az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:
- Aranyérem: Keksz on the beach - m-GEL Hungary Kft., Budapest,
- Ezüstérem: Triplamogyorós palacsinta vörösáfonyával - Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő,
- Bronzérem: Áfonyás clafoutis (tejpite) - Szabados Norbert, König-Units Kft., Üllő.
"C/M-Mentes" kategória, szintén az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:
- Aranyérem: Nyári dallam - Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft., Komárorm,
- Ezüstérem: Detox smoothie - Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest,
- Bronzérem: Pisztácia pesztó maldon sópehellyel - Rétfalvi Attila, Mastere Martiini Hungary Kft., Budapest.
Különdíjak:
- Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal - Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto, Nagykőrös
- Szakmai szervezetek különdíja: Balatoni mámoros csokoládé - Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíj: Tündérpite - Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Camelia - Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
- Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred





