eur:
397.97
usd:
359.25
bux:
74279.3
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Unsplash

Kiadták a figyelmeztetést: hidegebb télre számíthat Európa

Az időjárás-előrejelzők szerint az idei tél hidegebb lesz a tavalyinál, de várhatóan még mindig melegebb marad, mint a 30 éves átlag. A szakértők a La Niña jelenség hatásaira számítanak, ami jellemzően hűvösebb időjárást hoz.

Matthew Dross, a Maxar előrejelző cég meteorológusa azt mondta: "Az előrejelzések szerint az évszak melegebb lesz a 10 és a 30 éves átlagnál, de hidegebb, mint tavaly" - írja a Bloomberg híradása nyomán a Portfolio. Hozzáteszik, ez nem meglepő ahhoz képest, hogy a tavalyi volt például Németországban minden idők harmadik legenyhébb tele.

A szakértők szerint most 82 százalékos az esély arra, hogy a téli időszakban megjelenik Európában a La Niña jelenség, amely hűtő hatással jár a hőmérsékletre, igaz nem nem mindenhol.

Októberben a kontinens észak-nyugati részén, Skandináviában, az Egyesült Királyságban, valamint Franciaországban várható a leghűvösebb idő, ezzel szemben dél-keleten és Európa déli részén valószínűleg enyhe, meleg marad a klíma. Athénban például a hónap elején a 32 °C-t is elérheti a hőmérséklet.

Az Atmospheric G2 meteorológusa, Andrew Pedrini szerint "a télre gyenge/közepes La Niña eseményt jósolnak, ami általában a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet jelent Nyugat-Európában, így november és december felé néhány hidegebb időszakot várunk."

A szakértők azt mondják, a La Niña felerősítheti a szelet is több helyen, ez pedig befolyásolhatja a megújuló energiatermelést. Plusz a következő hetekben az Atlani-óceán felől viharok érkezésének sorozata várható, amik néhány naponta érhetik el Észak- és Nyugat-Európát.

Címlapról ajánljuk
Csiki Varga Tamás: nem a főtitkárváltás, hanem az amerikai választás hozhat éles fordulatot a NATO-ban

Csiki Varga Tamás: nem a főtitkárváltás, hanem az amerikai választás hozhat éles fordulatot a NATO-ban

A korábbi NATO-főtitkár hivatali ideje lejárt, mostantól Mark Rutte egykori holland kormányfő a katonai szövetség új vezetője. A váltás lehetséges hatásairól, Ukrajna esetleges NATO-tagságáról és az amerikai elnökválasztás várható következményeiről kérdeztük Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×