eur:
390.51
usd:
357.28
bux:
0
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Middle Eastern man falling a sleep while driving a car.
Nyitókép: Getty Images/DjelicS

Baj lehet belőle, ha ezekre nem figyelnek most a sofőrök

Számszerűsíthetően növeli a hőterhelés mértéke a balesetek számát. Különösen fontos ezért a sofőröknek betartaniuk néhány szabályt és jobban odafigyelniük magukra és a velük utazókra.

Nyáron rengeteg közlekedési baleset írható a kánikula számlájára. A fullasztó melegben még fokozottabban kell figyelniük az autóvezetőknek az úton közlekedőkre, a gyalogosokra és persze a kerékpárosokra, akik figyelme szintén lankad ilyenkor - írja a hirado.hu.

"Az elsődleges dolog a reakcióidőnk, ami a meleg hatására megnövekszik. Mi vezetéstechnikai instruktorként mindig ennek a fontosságát emeljük ki egy vészhelyzet elkerülésénél, ami azt jelenti, hogyha nem egy másodperc alatt reagálok bizonyos vészhelyzeti jelenségekre a közúton - például ha kikanyarodik elém valaki -, hanem mondjuk dupla idő alatt, az még mindig nem sok, de ahhoz már elegendő, hogy bajt okozzon" - mondta a portálnak Katona Csaba vezetéstechnikai oktató.

A mostanihoz hasonló nagy melegben, amikor este és éjszaka sem hűl le a levegő, a szervezet regenerálódó képessége csökken, rosszul alszunk, ez pedig kialvatlansághoz és a balesetek valószínűségének növekedéséhez vezet. Viszont légkondicionálóval ellátott járműben elkerülhető, hogy gyors ütemben tompuljon a gondolkodásunk.

Felmérések szerint közepes mértékű hőterhelés (27 fok) mellett a balesetek száma átlagosan 6 százalékkal nő. Ha 32 fok van, akkor ez az emelkedés 13 százalékos, 37 fok mellett pedig 33 százalékos. Mindez elsősorban a klímaberendezéssel fel nem szerelt járművekre igaz, és azokra, amik el vannak ugyan látva ilyen eszközzel, de nem használják azokat. Éppen ezért

fontos, hogy a napon hagyott, felforrósodott járművel ne induljunk el azonnal.

A szakértő azt tanácsolja, hogy az autót indulás előtt alaposan szellőztessük át, a klímával pedig fokozatosan hűtsük a belteret. A legjobb, ha nagyjából 8-10 fokos különbség van a kinti és a benti hőmérséklet között, így elkerülhető a megfázás.

Klíma nélküli autóban mindenképpen ajánlott lehúzni az ablakokat, de a hátsókat célszerűbb leengedve tartani, hiszen az arcba vágó, folyamatos menetszélnek is lehet káros hatása.

Ajánlott még a napvédő krémek használata, és a megfelelő hidratálás. Ha hőségben autóba ülünk, mindenképpen legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg hőtartó kulacsban, hiszen a folyadékhiánnyal küzdő sofőr koncentrációs képessége gyorsan csökken. Ezen felül hosszabb út esetén lényeges a megfelelő mennyiségű pihenő beiktatása, a végtagok átmozgatása, ugyanis

a zárt térben a lecsökkent oxigénszint is okozhat figyelemlankadást.

A szakértő a lapnak az óvatosabb, megfontoltabb vezetést is kiemelte. Kánikulában több a ráfutásos baleset, a figyelmetlenségből adódó koccanás, mikor nem figyelünk az előttünk haladó féklámpájára. Az autópályákon, nagy sebességnél nem lehet eléggé hangsúlyozni a követési távolság betartását.

A nyári időszakban nemcsak a hőség, de a hirtelen lezúduló özönvízszerű zivatarok is kihívás elé állítják az autósokat, ilyenkor fontos tényező lehet a gumiabroncs futófelületének mélysége. Aki nem érzi biztonságosnak a továbbhaladást szakadó esőben, inkább álljon félre egy biztonságos helyen, és várja meg, amíg a vihar elvonul - teszi hozzá Katona Csaba.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×