eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Havazás karácsonykor? A meteorológus most válaszol

Az Időkép vezető meteorológusa az ünnepekhez közeledve elárulta: nagy a bizonytalanság a modellekben, a különféle előrejelzések 20 fokos szórást mutatnak.

Az Időkép vezető meteorológusa, Nagy-Kurunczi Rita szerint relatív a fehér karácsony jelentése, ezért felteszi a kérdést: mi számít egyáltalán fehér karácsonynak? Ha hóesés van Szenteste, vagy hóba burkolt a táj, vagy esetleg már az is elegendő, ha cudar hideg van és fehér zúzmara takarja be a fákat?

Emlékeztet, tavaly a karácsony előtti napokban gyors enyhülés kezdődött, az ünnep szinte tavaszias idővel indult. Országszerte 10 fok közelében alakultak a csúcsok, és december 24-én Budapesten a napi melegrekord is megdőlt.

A fehér karácsony idei esélye kapcsán Nagy-Kurunczi Rita kijelenti: egyelőre nincsen válasz. A modellek többsége ugyanis kisebb hullámvasutazás után Luca napjával kezdődően egy nagyobb lehűlést körvonalaz, majd a hétvégétől újra melegedés kezdődik a magasban. Utána viszont rendkívül nagy a bizonytalanság a modellekben,

a különböző futások mintegy 20 fokos szórást produkálnak.

Ez azt jelenti, hogy még azt sem lehet megmondani jelenleg, hogy hideg, sarkvidéki vagy enyhébb, meleg légtömegek áramlanak majd két hét múlva hazánk fölé a magasban. „Így hát mindenkitől azt kérjük, hogy legyen egy kicsit türelmes, ahogyan közeledünk az ünnepekhez, az előrejelzések is egyre pontosabbá válnak és újra kielemezzük majd a lehetséges forgatókönyveket” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×