eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A nagykanizsai köztemető mindenszentek napján, 2021. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/Varga György

Tóth Mihály: a sírnál való szelfizés is része lehet a gyász feldolgozásának

Az utóbbi években egyre inkább személyre szabottak a temetések, megidézve az elhunyt életét és preferenciáit.

Sokan felhördülnek, ha valaki egy temetésen vagy épp elhunyt szerette sírjánál készült szelfit oszt meg a közösségi oldalán. A temetési szokások azonban az utóbbi években világszerte jelentős változáson mennek keresztül, amelyek a társadalmi értékek, gazdasági tényezők és technológiai fejlődés változásait tükrözik.

Megfigyelhető tendencia, hogy világszerte, és itthon is

egyre többen választják a hagyományos temetés helyett a hamvasztást, amit többek között a költségek, környezeti aggodalmak és a vallási vagy kulturális normák változása indokol.

A technológia is egyre nagyobb szerepet játszik a gyászban: az online emlékezési szolgáltatásoktól kezdve a digitális vendégkönyveken át, a temetések élő közvetítéséig, a technológia segít abban, hogy a szeretteinkkel való búcsúzás ne csak a temetőben legyen lehetséges.

A szelfi örök emlék

Nem ritka jelenség, hogy valaki szelfit készítsen elhunyt szerette sírjánál vagy temetésén. A szelfik pszichológiai hatásai azonban sokrétűek. Egyes tanulmányok szerint a gyakori szelfi-nézegetés bár csökkentheti az önértékelést és az élettel elégedettséget, ugyanakkor önképünk megosztása a közösségi médiában az önmagunkról alkotott képünk és az önértékelésünk szempontjából fontos lehet.

A lelkész szerint a gyász feldolgozása természetesen mindenkinél más és más. "Sokan érzelmileg intenzív időszakot élnek át, amelyben számos, akár ellentmondó érzést is tapasztalhatnak, mint például harag, bűntudat, magány, szomorúság, vagy a szeretett személy iránti vágyakozás. A gyász ugyanis egy tanulási folyamat, amely során egy új életet kell megtanulnunk az elvesztett szerettünk nélkül. Egy temetésen készült szelfi pedig összekötheti ezeket. A képek, amelyeket ilyenkor készítünk, örök emléket hagynak a szeretett személyről és a temetésről, segítve ezzel az emlékek felidézését."

A gyász feldolgozása során ezek

a képek lehetőséget adnak arra, hogy újra átéljük és feldolgozzuk azokat az érzéseket, amelyeket a temetésen éltünk át.

Ezenkívül a közösségi média platformokon való megosztás lehetőséget ad arra, hogy megosszuk érzéseinket, gondolatainkat és emlékeinket másokkal, ami szintén segíthet a gyász feldolgozásában. A szelfik készítése a temetéseken tehát nem csak az emlékezés új formája lehet, hanem egy eszköz is a gyász feldolgozásában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×