eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Ezeken a helyeken kötelező a téli gumi, hatalmas bírság járhat a figyelmetleneknek

Mielőtt valaki a téli szünetben útra kel, fussa át ezt a listát!

Itt a karácsonyi vásárok, a téli vakációk és a síutak ideje, sokan kerekednek fel talán ebben a szezonban is. Ha valaki külföldre indul, legyen képben, különben több ezer eurós bírságot is kaphat a nem megfelelő gumik használatáért - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának összeállításából.

Ausztriában a téli gumiabroncsokat november 1. és április 15. között kötelező felszereltetni. Ezek elmulasztása esetén 35-től 5 ezer euróig terjedő bírságot szabhat ki a rendőr közúti ellenőrzés során. Nyugati szomszédunknál hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is, amelyből a fent említett időszakban legalább kettőt a kocsiban kell tartani. Szükség esetén ezeket a hajtott tengelyre fel kell szereltetni.

Németországban a téli gumiabroncsokat télies körülmények esetén szükséges használni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy téli abroncsként személyautóknál a három hegycsúcsot és egy hópihét (3PMSF) ábrázoló szimbólummal ellátott termékeket fogadják el. A hóláncot pedig azokon a szakaszokon szabad használni, ahol ezt külön táblák jelölik. A nem megfelelő abroncsokkal történő közlekedés esetén 60 eurós, illetve nyári gumiabroncsokkal történő baleset okozásakor 120 eurós bírságot is kiszabhat a német rendőrség.

Szlovéniában november 15. és március 15 között kötelező a téli gumiabroncs, vagy a hólánc használata. A gumiabroncsok minimális profilmélysége nem lehet kisebb 3 milliméternél.

A számos sípályával rendelkező Csehországban november 1. és március 31. között szükséges a téli gumiabroncsok használata télies időjárási viszonyok, illetve a „téli felszerelés kötelező” táblával ellátott útszakaszokon.

Szerbiában az M+S jelölésű abroncsokat is elfogadják téli gumiabroncsként, ugyanakkor ezek használata november és április között kötelező.

Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában nem kötelező a téli gumiabroncs, de egyes hegyvidéki szakaszokon ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsok használata.

Horvátországban viszont csak akkor fogadják el a nyári gumiabroncsokat télen is, ha profilmélységük nem kisebb 4 milliméternél. Emellett déli szomszédunknál minden utazónak be kell készíteni legalább két hóláncot.

Svájcban ugyan nem kötelező a téli abroncs, de ha valaki nem az évszaknak megfelelő, 3PMSF jelölésű téli gumiabroncsokkal okoz balesetet, akkor az súlyosbító tényezőnek számít.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×