eur:
387.16
usd:
357.33
bux:
67957.08
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Életveszélyes tárgy a háztartásban, egyre többet nyelnek le belőle gyerekek

Gyakorlatilag azonnal károsítják a nyelőcsövet és időnként a légutakat is a lenyelt apró elemek.

Nagy-Britanniában egyre gyakrabban van szükség műtéti beavatkozásra lenyelt gombelem miatt: a trend nem csak itt mutatkozik meg, az USA-ban hét év alatt meghússzorozódott ezeknek az eseteknek a száma.

"Óriási mértékben növekedett meg azoknak a gyerekeknek a száma, akiket gombelemek miatt szállítottak kórházba, és ott nagyműtéteket végeznek rajtuk. A pandémia alatt néhány korai tünetet, amelyet a gyerekek mutattak, például a fulladást, tévesen a koronavírus tünetének értelmeztek" – mondta el Paolo De Coppi, a londoni Great Ormond Street Hospital sebésze a Sky News-nak.

A szakember figyelmezteti arra a szülőket, hogy a játékoktól hallókészülékeken át sokféle tárgyban megtalálható elemek

vonzók a legkisebbek számára, mivel fényesek és beférnek a szájukba,

lenyelés után pedig szinte azonnal károsítják a nyelőcsövet, de a légutakat is képesek megsérteni.

"Ha a gombelem valahol a nyelőcsőben ragad, akár perforációt is okozhat a nyelőcső és a légutak között" – árulta el a sebész.

Percek alatt nagy kárt okozhat

A cikkben megszólaló édesanya, Hollie Phillips fiával ez történt még első születésnapja előtt.

"Láttam, hogy valamit a szájába vesz, aztán grimaszol, mintha citromot enne" – fogalmazott. Elsőre azt hitte, müzli került fia szájába, de Ralphie pár percen beül rosszul lett, sugárban hányt vért. Az elvégzett röntgen után kiderült, hogy gombelemet nyelt le és ha nem műtik meg azonnal, nem éli túl. Szerencsére sikerült megmenteni a gyors beavatkozással.

Az egyik legismertebb elemgyártó, a Duracell ismeretterjesztő kampányt kezd a gombelemek veszélyeiről, hogy a szülőket nagyobb elővigyázatosságra késztesse, valamint Bitrex-szel, a világ legkeserűbb anyagával kezelt elemeket készít: ezeket a gyerekek kisebb valószínűséggel nyelik le az íz miatt.

Emma Hammett, egy brit elsősegélyszervezet elnöke szerint a nyállal érintkező gombelemből olyan anyagok válnak ki,

mint a lefolyótisztítókban használatos vegyszerek.

Ezek hatását jól illusztrálja az, amit egy nyers húsra tett gombelem véghez visz – a húsdarab 30 percen belül megperzselődik, egy órán belül megég, és körülbelül másfél órán belül már füst jön belőle.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra  – Ukrajnai háborús híreink szerdán

NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Moszkva új rendeletet adott ki, amelyből kiderül, hogy Oroszország egyoldalúan lépett Finnországgal és a Litvániával közös balti-tengeri határ megváltoztatásában – írja a Kyiv Independent. Az orosz csapatok májusban újabb frontot nyitottak, Harkiv megyében is átlépték a határt, és fokozatosan haladtak előre a második legnagyobb ukrán város felé. A nyomulásukhoz hozzájárult, hogy az ukrán alakulatok súlyos ellátási hiányokat szenvedtek. A helyzet megszűnt a Reuters riportja szerint, ezért a jövőben sokkal nehezebb dolga lesz a támadóknak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×