eur:
368.28
usd:
344.83
bux:
48195.80
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay

Életveszélyes tárgy a háztartásban, egyre többet nyelnek le belőle gyerekek

Gyakorlatilag azonnal károsítják a nyelőcsövet és időnként a légutakat is a lenyelt apró elemek.

Nagy-Britanniában egyre gyakrabban van szükség műtéti beavatkozásra lenyelt gombelem miatt: a trend nem csak itt mutatkozik meg, az USA-ban hét év alatt meghússzorozódott ezeknek az eseteknek a száma.

"Óriási mértékben növekedett meg azoknak a gyerekeknek a száma, akiket gombelemek miatt szállítottak kórházba, és ott nagyműtéteket végeznek rajtuk. A pandémia alatt néhány korai tünetet, amelyet a gyerekek mutattak, például a fulladást, tévesen a koronavírus tünetének értelmeztek" – mondta el Paolo De Coppi, a londoni Great Ormond Street Hospital sebésze a Sky News-nak.

A szakember figyelmezteti arra a szülőket, hogy a játékoktól hallókészülékeken át sokféle tárgyban megtalálható elemek

vonzók a legkisebbek számára, mivel fényesek és beférnek a szájukba,

lenyelés után pedig szinte azonnal károsítják a nyelőcsövet, de a légutakat is képesek megsérteni.

"Ha a gombelem valahol a nyelőcsőben ragad, akár perforációt is okozhat a nyelőcső és a légutak között" – árulta el a sebész.

Percek alatt nagy kárt okozhat

A cikkben megszólaló édesanya, Hollie Phillips fiával ez történt még első születésnapja előtt.

"Láttam, hogy valamit a szájába vesz, aztán grimaszol, mintha citromot enne" – fogalmazott. Elsőre azt hitte, müzli került fia szájába, de Ralphie pár percen beül rosszul lett, sugárban hányt vért. Az elvégzett röntgen után kiderült, hogy gombelemet nyelt le és ha nem műtik meg azonnal, nem éli túl. Szerencsére sikerült megmenteni a gyors beavatkozással.

Az egyik legismertebb elemgyártó, a Duracell ismeretterjesztő kampányt kezd a gombelemek veszélyeiről, hogy a szülőket nagyobb elővigyázatosságra késztesse, valamint Bitrex-szel, a világ legkeserűbb anyagával kezelt elemeket készít: ezeket a gyerekek kisebb valószínűséggel nyelik le az íz miatt.

Emma Hammett, egy brit elsősegélyszervezet elnöke szerint a nyállal érintkező gombelemből olyan anyagok válnak ki,

mint a lefolyótisztítókban használatos vegyszerek.

Ezek hatását jól illusztrálja az, amit egy nyers húsra tett gombelem véghez visz – a húsdarab 30 percen belül megperzselődik, egy órán belül megég, és körülbelül másfél órán belül már füst jön belőle.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×