INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

pók

fóbia

applikáció

Óriási pókháló borítja be a növényzetet egy emlékhelynél az északkelet-görögországi Visztonida tó partján 2018. október 15-én. A különleges pókháló fátyolként fedi a tóparti bokrokat kb. egy kilométer hosszan.

Irtózik a pókoktól? Ezt az appot telepítse

Infostart / MTI

Olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek a Bázeli Egyetem tudósai, mely játékos módon szabadítja meg az érintetteket az ízeltlábúaktól való félelmeiktől.

Az alkalmazás két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt – írta a kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

Fóbiákat az emberek 3-15 százaléka megél élete során a tanulmány szerint. A pókoktól való kifejezett félelem az arachnofóbia, az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra.

Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget. A phobys nevű applikáció nagy segítséget jelenthet számukra.

Az applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják,

a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre.

"Azok számára, akik félnek a pókoktól, könnyebb egy virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival" – magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A fejlesztők egy játékhoz hasonlóan építették fel az applikációt. Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn.

A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt. Felük két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt. Kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

Nyitókép: MTI/EPA/Sztavrosz Fanfanisz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018