INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

parlagi sas

fióka

rekord

mme

Szenzáció egy alföldi sasfészekben – még világrekord is lehet

Szenzáció egy alföldi sasfészekben – még világrekord is lehet

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Négy élő és egészséges parlagi sasfiókát találtak az állatvédők egyetlen fészekben a Békés megyei Dévaványa közelében, ami egy hónapon belül világszenzáció lehet, mert egyszerre négy fióka kirepülését még soha sehol nem bizonyították a világon.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a napokban végezték el a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését az Igazgatóság teljes működési területén. A múlt hét végén a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen és közvetlen környezetében zajlott a felmérés.

Az egyik régóta ismert revírben – a szakemberek legnagyobb meglepetésére – az ott költő parlagi sas pár fészkében négy élő és egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban, olvasható a Kmnp.hu-n.

A világon is csak néhány olyan esetet jegyeztek fel eddig, amikor parlagi sasok fészekalja négy tojásból vagy négy fiókából állt volna, de tudomásuk szerint

négy fióka kirepülését még nem bizonyították. Az elkövetkező egy hónapban kiderül, hogy ez a saspár világrekorder lesz-e.

A felmérés során végül összesen öt fészekben, mintegy 12 fiókát sikerült a szakembereknek megjelölniük. A 4,5–6 hetes korú madarak egyik lábára fém ornitológiai gyűrű, a másikra színes gyűrű került.

A parlagi sas egyébként nem ritkaság Magyarországon, erről korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban. Számukat 310 körülire becsülik, nagyjából 7 ezer focipályányi területen. „Tehát szó nincs arról, hogy a nagy ragadozómadarak elárasztanák az országot.”

Nyitókép: Kmnp.hu/Szegedi Fruzsina

Kapcsolódó hang

Világszenzáció egy alföldi sasfészekben – még világrekord is lehet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018