INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

vitorlás

cirkáló

felújítás

balaton

Megújul a Balaton legöregebb cirkálója

Infostart

A 91 éves fahajót a napokban tehetik vízre - ha a járvány engedi.

A Balaton és egyben Magyarország legöregebb cirkálója csak alig 3 éve balatoni hajó.

Németországban készült a német bányatulajdonos Hans Stinnes megrendelésére, az Abeking & Rassmussen műhelyben épült 1929-ben. Nagyrészt Németországban is hajóztak vele, rövid Angliai kitérőtől eltekintve.

A kora miatt a már két éve parton álló hajót 2017-ben vette meg a 18 lábas skiffben világklasszis Újhelyi-Gáspár Miklós. Társával Morvai Zoltánnal sokat vitorláztak vele a balatonföldvári Spartacus színeiben, a bajnokságon is indultak. Itt már látszottak problémás részek a dekk szerkezetében, de nem találtak üres kapacitású műhelyt a javításokhoz. Házilagosan javítgatták, lakkozták, konzerválták a hajót – írja a vitorlazasmagazin.hu.

Kissebb, könnyebb, gyorsabb

A Glückauf a magyar osztálytársaknál korábbi tervek alapján készült, így 1,5 méterrel rövidebb és 20 centivel keskenyebb, valamint egy palánkkal, körülbelül 15 centivel alacsonyabb az oldalfala. Ennek köszönhetően 600 kilóval könnyebb is.

Forrás: vitorlasmagazin.hu

Forrás: vitorlasmagazin.hu

Kis szélben abszolút versenyképes a Balatonon, erősebb szélben viszont hátrányuk van a rövidebb vízvonal és a kisebb súly miatt.

Vészhelyzeti felújítás

Az előre tervezett felújítással lényegében a víruskészültséggel egyidőben, március 17-én indultak, a Navalia műhelyében.

A különleges helyzet miatt teljesen zárt kapuk mögött építik a hajót, nem engednek be senkit, hisz’ a rohamtempót nem törheti meg egy-egy megbetegedés.

A feltárás folyamán kiderült, hogy teljes dekkcserére van szükség. A test alján felrakódott festékrétegek eltávolítása után kiderült, hogy a héj, a palánkozás és az eredeti bordázat tökéletes állapotban van.

A Glückauf az eredeti 50-es rajtszámával várhatóan április végén elkészül.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018