eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - Ezt kell most csinálni az autókkal

Bár az autó olyan, mint egy személyes, mobil izolációs tér, beszálláskor vihetünk magunkkal fertőzést, és ugyanígy az utasok is hozhatnak a kis légtérbe kórokozókat.

A koronavírus élő szervezeten kívül nem pusztul el azonnal, rézfelületen akár négy órán át, kartonpapíron akár egy teljes napot, műanyag vagy nemesacél felületen pedig akár három napon át is fertőzőképes marad, ezért az autóban is érdemes fertőtleníteni.

Nem mindegy azonban, miként tesszük ezt - hívja fel a figyelmet az Origo cikke.

1. kérdés: mivel?

Olyan szerekkel tegyük ezt, amiket a háztartásban egyébként is tartunk erre a célra, de ne klórtartalmú szereket, vagyis fehérítőket. A hidrogén-peroxid károsíthatja az autó felületeit, az ammóniumos tisztítószereket pedig az érintőképernyőn tilos használni.

A meleg, szappanos vagy mosogatószeres víz is hatékony lehet az autóban, mert a koronavírus örökítő anyagát egy lipidburok (egyfajta zsír) veszi körbe, ami ha megsérül, a vírustest szétesik és inaktívvá válik.

Az autó legtöbb beltéri felületén használhatók és hatékonyak az alkoholos fertőtlenítők.

A háztartási boltokban kapható mikroszálas és antibakteriális nedves törlőkendők tökéletesen alkalmasak a felületek fertőtlenítésére, a kezelés után pedig ajánlott az autót alaposan kiszellőztetni, nekünk pedig legalább fél percen keresztül kezet mosni.

2. kérdés: hol?

Kívül a kilincsekkel (és az ajtó egyéb pontjaival, amit meg szoktunk érinteni beszálláskor) kezdjünk, aztán haladjunk tovább a tanknyílás és a csomagtartó zárjának környékére. Alaposabbak a szelepsapkákat, a motorháztető környékét a nyitó mechanizmusnál.

Belül előbb dobjuk ki az összes fölösleges papírt, zsebkendőt, esetleges ételmaradékot, ezeken sok kórokozó tenyészik. Utána kezdjük a fertőtlenítést a kormánykeréken, a váltógombon, a kézifékkaron, a bajuszkapcsolókon, az ablakemelőkön, a belső kilincseken és a szellőzőnyílásokon, mert ezekhez nyúlunk a leggyakrabban. Ne hagyjuk ki a biztonsági övet (a teljes hosszát kezeljük), a szellőzés vagy a légkondicionáló kapcsolópaneljét, a kesztyűtartó nyitóját, az ülés- és tükörállító karokat és gombokat, a könyöktámaszokat, valamint a modern autókban az érintőképernyőt sem.

3. kérdés: az üléseket is?

Ezek csak ritkán érintkeznek közvetlenül bőrfelülettel, de aki akarja, tisztíthatja.

  • A textil üléshuzatokat ki lehet mosni, van, amelyiket át lehet törölni alkoholos törlőkendővel, de arra ügyelni kell, hogy ne ázzanak át a fertőtlenítőszertől.
  • Ha bőrüléses az autó, az alkohol akkor is jó, mert nem károsítja a kárpitozott felületeket, viszont az intenzív, hosszan tartó átdörzsölés hatására a bőr kifakulhat, veszíthet a színéből. Fertőtlenítés után ajánlott ápolószerrel bekenni az üléseket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×