eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A kutyapánik legrosszabb következményei elkerülhetők

Augusztus 20-a nem csak a nyár végét jósolja, de az ilyenkor szokásos rendezvények tűzijátékainak erőteljes hang- és fényhatásai állatok sokaságát rémítik meg.

Ezek hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol, nem csak a főváros utcáin - emlékeztetett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata, amely számára a tűzijátékok időszaka mindig rengeteg feladatot ad.

Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, mely számukra idegen és veszélyekkel teli, autóbaleset áldozatává válhatnak, vagy pedig a pánik miatt olyan távolságra menekülhetnek az otthontól, hogy képtelenek oda visszatalálni.

Számos dolgot tehetünk azonban, hogy kedvencünket biztonságban tudjuk.

A mikrochip beültetése már több éve kötelező. Érdemes azonban ellenőriztetni az állatorvosnál a PetVetData rendszerben, hogy a gazdik személyes adatai helyesen vannak a regisztrálva? (lakcím, telefonszám). A Nébih oldalán elérhető Ebregiszter használatával ellenőrizni lehet, hogy a chip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e.

Mindig legyen nyakörv ebben az időszakban a kedvencünkön, rajta egy, a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.

Csak pórázon vigyük a kutyákat az utcára, még a legmegbízhatóbbakat is, amikor már petárdáznak (soha nem tudhatjuk, mikor dobnak közvetlen elénk/mellénk egy petárdát). A petárdázásra - a tiltások ellenére - már szilveszter előtt néhány nappal sor szokott kerülni.

Csak kisebb, egészségügyi sétákat tegyünk, ha a kedvencünk láthatóan fél.

A nyugtató szerek esetleges használatáról érdemes már jó előre egyeztetni állatorvosunkkal. Rengeteg gyógynövényes és egyéb készítmény van forgalomban, kimondottan ilyen esetekre.

Zárt, biztonságos helyen legyenek a kertben tartott állatok. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába, vagy a garázsba.

A láncra kötés nem megoldás! Egy rémült állat akár meg is fojthatja magát a láncon, vagy azt elszakítva világgá szaladhat, rosszabb esetben fennakadhat egy kerítésen!

Maradjunk otthon szeretett kedvencünkkel, ne hagyjuk őt magára!

Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére kedvencünk mégis megszökik, fontos, hogy azonnal megkezdjük a keresését a lakóhelyünk környékén, később bővítve a keresési kört.

A chippel ellátott,

elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrochip-leolvasó hálózata.

A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutyus adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×