INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

perszeidák

fotó

animáció

csillagászat

hullócsillag

tudomány

Forrás: meteorshowers.org

Gyönyörű fotók és egy látványos animáció a Perseidákról

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az év leghíresebb meteorraja, a Perseidák idei maximuma Magyarországról augusztus 12-én éjszaka lesz látható, de természetesen előtte és utána is jó néhány napig érdemes az eget kémlelni hullócsillagok után kutatva.

A meteorrajok megfigyelésére a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasolja a Magyar Csillagászati Egyesület. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket (Zselic, Hortobágy, Bükk). Idén ráadásul a Hold fénye sem zavarja az észlelést.

Íme két fotó a hullócsillagokkal és a Tejúttal tündöklő éjszakai égboltról, alattuk pedig egy látványos animációra vezető kép és link.

Proano, 2018. augusztus 12.
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében a spanyolországi Proanóból fotózva 2018. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)

Szkopje, 2018. augusztus 12.
A Perseidák meteorraj a Tejút közelében Szkopje közelében 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
A Perseidák a Tejút közelében Szkopjénél augusztus 12-én. Ez a meteorraj az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Honnan jönnek a Perseidák? Az alábbi képre kattintva egy mozgatható, látványos animáció mutatja be útjukat a Nap körül, át a naprendszer bolyóinak pályáján.

Forrás: meteorshowers.org
Forrás: meteorshowers.org

Nyitókép: www.meteorshowers.org
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018