eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Péntek 13. - itt a nagy titok

A 13-as számtól való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, és mind a mai napig hajlamosak vagyunk nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Még jobban tartunk a tizenharmadikától, ha ráadásul péntekre esik. A szám és a nap baljós kombinációja vallási és történelmi okokkal egyaránt magyarázható.

Az úgynevezett triszkaidekafóbia, vagyis a tizenhármas számtól való félelem nem új keletű jelenség, már az ókorban is ismerték, több kultúrában és vallásban is megjelenik. Egyes kultúrákban a tizenkettőt a tökéletesség jelképének tekintették, így a tizenhárom ennek a megborulását jelentette. Az egyik legfontosabb bibliai jelenetben, a Jézus elfogatását megelőző utolsó vacsorán is tizenhárman ültek az asztalnál, köztük az áruló Júdás.

A pénteki naptól való félelem is visszavezethető vallási alapokra, hiszen Jézus Krisztus keresztre feszítése ezen a napon történt, de éppúgy történelmi okai is lehetnek. A templomosok elleni koncepciós pereiről ismert IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken több száz lovagot tartóztatott le eretnekség vádjával.

Sokféle oka lehet tehát, hogy miért is félünk ettől a naptól, de néhány országban, például Amerikában, ez a rettegés olyan mértéket öltött, hogy gyakran a 12. után a 14. emelet vagy utca következik, több repülőgépen pedig nincs 13-as sor. Van azonban tudományos megközelítése is a jelenségnek. 1960-ban a Science magazin közölt egy tanulmányt arról, hogy a népességnövekedés 2026. november 13-án elér egy kritikus pontot, amely elhozza majd a végítéletet. Ez a nap szintén péntekre esik. Ha pedig a jövendölés mégsem valósulna meg, a NASA szerint 2029. április 13-án, pénteken majd egy meteor hozza el az utolsó órát.

A sokféle eredet és magyarázat ellenére azonban nem mindenhol tartanak a péntek 13-tól. A kelet-ázsiai országokban például ez a nap és a 13-as szám sem bír semmilyen baljós előjellel, helyette a 4-es szám az, amitől tartanak, Olaszországban pedig a péntek 17-től félnek.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×