eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyos figyelmeztetés: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája.

A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat - tették hozzá.

Mint kifejtették: a szív- és érrendszeri megbetegedések közé tartozik a koszorúér-betegség, az agyi érbetegségek és a szívbillentyű-rendellenességek. Világszerte 17,7 millió ember halálát okozzák ezek a betegségek, mely az összes haláleset egyharmada. A WHO Európai Régiójában, ahol a felnőttek 28 százaléka dohányzik, a 2015-ben elhunyt 4,2 millió dohányos 46 százaléka szív- és érrendszeri betegség következtében vesztette életét. Magyarországon, ahol a felnőttek 28 százaléka dohányzik, a szív- és érrendszeri betegségek évente mintegy 62 ezer halálesetért felelősek.

A szervezet az idei Dohányzásmentes Világnap (május 31.) alkalmából hívja fel a figyelmet arra: mit lehet tenni a dohányzás szívbetegségekre jelentett kockázatának csökkentése érdekében, és hogy mekkora azonnali változást eredményez, ha a dohányosok úgy döntenek, leteszik a cigarettát.

Mint kiemelték: a dohányzásról való leszokás - függetlenül attól, hogy mennyi ideig dohányzott valaki - több betegség kockázatát csökkenti. Például 10 évvel a dohányzás abbahagyása után a tüdőrák rizikója a dohányosokéhoz képest a felére esik vissza - jegyezték meg.

Közleményük szerint

a dohányzásról való leszokás hatásai már szinte azonnal megmutatkoznak:

20 percen belül csökken a pulzus és a vérnyomás, 12 órán belül normalizálódik a vér szén-monoxid szintje, 2-12 héten belül javul a keringés és a légzésfunkció. Ezek mellett 1 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata már csak fele a dohányosokénak, 5-15 évvel a leszokás után az agyvérzés kockázata megegyezik a nem dohányzókéval, míg 15 évvel a leszokást követően a koszorúér-betegség kockázata megegyezik a soha nem dohányzókéval - fejtették ki.

Idézve Jakab Zsuzsannát, a WHO Európai Regionális Igazgatóját ugyanakkor megjegyezték: "az utóbbi években biztatóak a tendenciák". Egyre többen hagynak fel a dohányzással, s a kormányok is tisztában vannak azzal, hogy a dohányzás visszaszorítása pozitív hatással van a lakosság egészségére, s az ország gazdaságára és egészségügyi rendszerére is. Mint megjegyezték: a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye mentén - hasonlóan az Európai Régió más országaihoz - az elmúlt években Magyarország is számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértőinek jelentése szerint a dohányzási gyakoriság a 2003-ban mért 34 százalékról 2014-re 28 százalékra csökkent. A férfiak 34 százaléka, a nők 22 százaléka dohányzik - írták, de megjegyezték: a nők esetében ez az arány sajnos továbbra is a legmagasabbak között van Európában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×